Seks en het brein

Array

Hoe regelt het brein ons seksuele gedrag? Beïnvloeden afwijkingen in de hersenen ons seksuele functioneren? Kun je aan iemands brein zien of hij pedoseksueel is? Enkele van de meest vooraanstaande deskundigen ter wereld beantwoorden deze en andere vragen tijdens de eerste internationale conferentie Sex and Brain, op 11 november aanstaande bij het UMC St Radboud in Nijmegen.

Nog nooit is er een wetenschappelijke conferentie geweest over de sturing van ons seksuele gedrag door het brein. Toch is datzelfde brein de belangrijkste erogene zone die we hebben. Vooral dankzij de vele mogelijkheden van de MRI-scanner wordt er steeds meer bekend over de structuur en functie van ons brein in relatie tot aspecten van seksualiteit. Daarom werd het, volgens Paul Rabsztyn, seksuoloog bij het UMC St Radboud en Janniko Georgiadis, neurowetenschapper bij het UMC Groningen, hoog tijd voor een symposium over dit onderwerp. Zij hebben nationale en internationale deskundigen uitgenodigd om hun onderzoek in Nijmegen te komen presenteren.

Eén van hen is de Canadese neurobioloog Jim Pfaus. Hij is expert op het gebied van de organisatie van de hersengebieden voor seksuele verlangens en remmingen. Hij werkt vooral met diermodellen, maar weet zijn kennis overtuigend te vertalen naar de menselijke seksualiteit.

Tillmann Krueger, verbonden aan de Medizinische Hochschule van Hannover, heeft veel onderzoek gedaan naar het brein van mensen met afwijkend seksueel gedrag, waaronder pedoseksuelen. Zijn voordracht gaat over de hersengebieden die iets zeggen over normaal en afwijkend seksueel gedrag.

Ook Nederlandse wetenschappers, onder wie Dick Swaab, Nico Frijda, Reinout Wiers en Marcel Waldinger zijn spreker op de conferentie. Klinisch psychologe Wineke Smid, verbonden aan de Van der Hoeven Stichting, licht haar onderzoek toe onder plegers van seksueel geweld.

De informatie die op de conferentie gepresenteerd wordt, is niet alleen interessant voor neurowetenschappers, seksuologen, (medisch) psychologen en medisch specialisten, maar ook voor (medisch) studenten en geïnteresseerde leken. Inschrijving is nog mogelijk via www.paoheyendael.nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen