Pijnstillers eisen meer levens in de VS dan drugs

Array

Het aantal Amerikanen dat overlijdt door pijnstillers is de afgelopen jaren meer dan verdriedubbeld. Inmiddels eisen pijnstillers meer levens dan cocaïne en heroïne samen. Dat meldden de Amerikaanse Centra voor Ziektebestrijding en Preventie (CDC) dinsdag. Thomas Frieden, van de CDC stelt dat er in 1999 nog maar 4000 ‘pijnstillerdoden’ vielen en die stijging van de afgelopen jaren verontrust de CDC. De gezondheidscentra werken samen aan een plan om de stijging in te perken. Het gaat hierbij om de zogenaamde NSAID’s; ontstekingsremmende pijnstillers. Onduidelijk is nog hoe de politieke steun voor beperking van de verkrijgbaarheid van geneesmiddelen ligt. In Nederland zijn al maatregelen genomen.

Vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers zijn vanaf 30 december 2010 slechts beperkt te koop bij drogist, supermarkt of benzinestation. Op de website www.pijnwegwijs.nl kunnen consumenten via een interactieve vragenlijst toetsen of zij verhoogd risico hebben om ernstige bijwerkingen op de zogenaamde NSAID’s NSAID’s zijn niet-steroïde ontstekingsremmende pijnstillers, die worden gebruikt om de pijn en ontstekingen te bestrijden die bij verschillende aandoeningen voorkomen. Ook worden ze vaak gebruikt tegen pijn en/of ontstekingen, zoals kiespijn en hoofdpijn. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft deze middelen opnieuw ingedeeld en bepaald of deze middelen onbeperkt of beperkt bij de drogist, supermarkt of liever bij de apotheek kunnen worden gekocht. IGZ gaat toezicht houden op deze regeling, zodat pijnmedicatie voortaan veiliger wordt verkocht.
In Nederland zijn er naar jaarlijks, naar schatting, zo’n 400 doden door NSAID gebruik. Een maagbloeding bij NSAID gebruik komt vaak zonder waarschuwing (dus zonder zuurbranden).
.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen