Nieuwe online marktplaats helpt met het vinden van zorg voor ouderen en chronisch zieken

Array

De Nederlandse maatschappij doet een toenemend beroep op de eigen regie en zelfredzaamheid van burgers bij het regelen van zorg. Voor veel mensen is het echter lastig om hier in de praktijk invulling aan te geven.  Een gebruiksvriendelijke website voor vraag en aanbod van zorg biedt hen uitkomst. Deze week gaat www.zorgvoorelkaar.com van start, een online marktplaats die vrijwilligers én zorgprofessionals verbindt met mensen die hulp of thuiszorg nodig hebben.

Hoe het werkt
Mensen die hulp of thuiszorg nodig hebben, kunnen dit als een opdracht plaatsen op www.zorgvoorelkaar.com. Geregistreerde vrijwilligers of zorgprofessionals kunnen zien wie er in hun buurt zorg nodig hebben en reageren op de voor hen relevante opdracht(en). Vrijwilligers kunnen bijvoorbeeld een oudere vrouw helpen met boodschappen of vervoer. Of een leuk uitstapje maken met iemand met een handicap.  Verzoeken gericht op professionals worden opgepikt door gekwalificeerde verpleegkundigen of verzorgenden.

 

Op Zorgvoorelkaar.com worden mensen met een zorgbehoefte, vrijwilligers én professionals op één plek samengebracht, iets wat uniek is in Nederland. Mede-initiatiefnemer Patrick Anthonissen: “De samenwerking tussen professional, client en mantelzorger is van groot belang: optimalisering van die samenwerking zal leiden tot verbetering van de zorg.”

 

Belang voor zorgorganisaties
Tevens biedt Zorgvoorelkaar.com organisaties een laagdrempelig en gebruikersvriendelijk platform om vrijwilligers te vinden. Op dit moment zijn er in Nederland 450.000 vrijwilligers actief in de zorg. Zij werken via vrijwilligersorganisaties, verzorgings- en verpleegtehuizen, ziekenhuizen of GGZ instellingen. Deze vrijwilligers zijn van groot belang en zorgen voor extra persoonlijke aandacht voor mensen met een zorgbehoefte. Daarnaast vertegenwoordigt de inzet van deze vrijwilligers een economische waarde van € 252 miljoen per jaar. “Zorgvoorelkaar is voor ons hét medium om mensen in de wijk bij elkaar te brengen, zowel voor vrijwillige als voor professionele zorg. Met Zorgvoorelkaar geven wij invulling aan onze maatschappelijke opdracht om goede zorg en dienstverlening voor iedereen toegankelijk te houden”, aldus Herman Weggen, algemeen bestuurder van Avoord Zorg en Wonen in Etten-Leur.

 

Samenwerking
Zorgvoorelkaar is gestart door een aantal ondernemers, waaronder Jaap Maljers die al 20 jaar ondernemerservaring heeft in de gezondheidszorg. Zorgvoorelkaar wordt ondersteund door Mezzo en Actiz en werkt nauw samen met zorg- en welzijnsinstellingen die reeds actief zijn in het ondersteunen van ouderen, chronisch zieken en mensen met een beperking. Nieuwe vrijwilligers worden door deze organisaties gescreend en begeleid. De kwaliteit en betrouwbaarheid van vrijwilligers op het platform blijft hiermee gewaarborgd.

 

Start
Zorgvoorelkaar is recentelijk gestart in de Brabantse gemeenten Etten-Leur, Breda  Geldrop-Mierlo en de gemeente Westland in Zuid-Holland. Vanaf 2012 start de website ook op andere plaatsen in Nederland.

 

Wilt u ook andere mensen in uw buurt helpen of bent u zorgprofessional? Meldt u dan nu aan op www.zorgvoorelkaar.com!

De website van het Zorgvoorelkaar: www.zorgvoorelkaar.com
Twitter account: @zorgvoorelkaar
Facebook pagina: www.facebook.com/Zorgvoorelkaar

Een video van Vilans over het belang van vrijwilligers in de zorg: http://on.fb.me/rpHTCb

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen