Epidemie MRSA-bacterie Rijnstate gestopt

Array

In juli van dit jaar startte Rijnstate een groot onderzoek naar de ziekenhuisbacterie MRSA. In Rijnstate Arnhem is gedurende 2011 bij 12 patienten en 1 medewerker dezelfde variant van de MRSA-bacterie aangetroffen. Dat was voor het ziekenhuis reden om uit voorzorg bijna 300 patienten op te roepen zich te laten testen op de bacterie. Uit dit onderzoek zijn nog 10 besmettingen naar voren gekomen en behandeld. Inmiddels is het onderzoek volledig afgerond en heeft Rijnstate verdere verspreiding van deze MRSA-variant kunnen stoppen.

Groot onderzoek naar MRSA-variant
In het onderzoek zijn 288 patienten opgeroepen om zich te laten kweken bij hun huisarts. Maar liefst 286 patienten gaven gehoor aan deze oproep. De huisartsen hebben op grote schaal meegewerkt. Uit deze tests kwamen nog 8 besmette patienten naar voren. Deze zijn direct adequaat behandeld. Rondom deze patienten is ook weer contactonderzoek uitgevoerd: er is gekeken met welke patienten deze patienten weer in aanraking zijn gekomen en aan of van wie zij mogelijk de MRSA hebben doorgegeven of opgelopen. Nog twee besmette patienten werden gevonden, die direct zijn behandeld en bij wie weer contactonderzoek is uitgevoerd. In dat laatste onderzoek zijn geen besmettingen meer aangetroffen.

Gedurende het patientenonderzoek werden ook medewerkers van Rijnstate (338 verpleegkundigen en 68 artsen) getest. Er werd één besmette medewerker gevonden en behandeld. Verschillende ruimten in het ziekenhuis waar besmette patienten waren geweest, werden getest en volledig gedesinfecteerd. Bij controles is de MRSA-variant niet meer gevonden.

De bron
Nu het onderzoek is afgerond, is duidelijk dat alle besmette patienten contact hebben gehad met (patienten van) de verpleegafdelingen Chirurgie en Traumatologie. Er is niet één bron aan te wijzen voor de bacterie. Ellen Mascini, arts-microbioloog van Rijnstate, legt uit: “ Iedereen die met de bacterie besmet wordt, is vanaf dat moment zelf een bron van MRSA. Je komt er achteraf nooit precies achter wie als eerste met deze bacterie besmet was en wie wie besmet heeft. Het belangrijkste is dat we de epidemie gestopt hebben!”

Het harde werken waard
Mascini kijkt tevreden terug op de afgelopen maanden. “Natuurlijk is het heel vervelend als je de beslissing moet nemen om zo’n groot onderzoek te gaan doen. Achteraf ben ik blij dat we het zo hebben aangepakt. Door optimale samenwerking binnen het ziekenhuis, maar ook met patienten en huisartsen, hebben we deze variant van MRSA goed weten aan te pakken. Nu heeft het veel tijd en energie gekost, maar de schade had veel groter kunnen zijn als we het niet zo grondig hadden aangepakt. Ik wil collega’s, huisartsen en patienten van harte bedanken voor hun begrip en medewerking.“

Wat is MRSA?
De bacterie waar het om gaat heet MRSA. Dit is de afkorting van Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. Deze ziekenhuisbacterie is niet meer gevoelig voor antibiotica die gewoonlijk worden voorgeschreven. Dit betekent dat infecties veroorzaakt door de MRSA bacterie moeilijker te behandelen zijn. In het ziekenhuis bestaat de kans op verspreiding van de MRSA-bacterie, omdat hier veel zieke mensen bij elkaar zijn opgenomen. Jaarlijks stellen Nederlandse ziekenhuizen bij ongeveer 1.500 mensen een MRSA-besmetting vast. Voor gezonde mensen vormt de MRSA-bacterie geen risico.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen