Siemens EPD maakt Duits Academisch ziekenhuis tot Europees IT-leider

Array
Dit is een origineel bericht van Siemens Nederland NV

Het academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf (UKE) heeft met toepassing van het elektronisch patientendossier (EPD) Soarian van Siemens Healthcare, als eerste ziekenhuis in Europa niveau 7 van de EMRAM Awards van HIMSS Analytics Europe bereikt. Deze onderscheiding wordt na uitvoerig onderzoek door een internationaal team van auditoren toegekend aan ziekenhuizen die met succes zijn overgegaan op volledig papierloos werken.

Met het EMRAM (Electronic Medical Record Adoption Model) worden vorderingen in de IT-structuur van ziekenhuizen gemeten. Na in het voorjaar van 2011 niveau 6 te hebben bereikt, wist het UKE nu als eerste ziekenhuis in Europa niveau 7 – het hoogst haalbare – te bereiken. Dat betekent concreet, dat niet alleen puur technisch aan alle voorwaarden voor papierloos werken is voldaan, maar dat deze manier van werken ook in de dagelijkse praktijk van het ziekenhuis tot uitdrukking komt.

Patienteninformatie kan snel digitaal worden uitgewisseld met andere providers binnen de gezondheidszorg, zoals aanbieders van ambulante zorg of zorgverzekeraars. Dit ontlast niet alleen de administratie, maar kan ook een bijdrage leveren in de snelle, doelgerichte behandeling van patienten. Een internationaal audit-panel, waarin directeuren en bestuurders van andere ziekenhuizen en van HIMSS Analytics Europe zitting hebben, onderzoekt de daadwerkelijke toepassing van digitale werkprocessen vanaf de opname tot aan het ontslag van de patient.

“Ons elektronische patientendossier Soarian Clinicals van Siemens Healthcare draagt in belangrijke mate bij tot de efficientie van onze klinische en administratieve werkprocessen. Het is een mijlpaal in de gezondheidszorg”, aldus Dr. Peter Gocke, hoofd Informatietechnologie bij het UKE.

“Het EPD van Siemens Healthcare is een prachtig voorbeeld van hoe complexe werkprocessen door innovatieve IT kunnen worden geoptimaliseerd en papierloos kunnen plaatsvinden. De onderscheiding van het UKE is daarvoor het bewijs”, aldus Cor Rumping Director IT Healthcare bij Siemens Nederland. “We zijn er geweldig blij mee, dat zowel het UKE als de patienten profiteren van deze toekomstgerichte oplossing, die ook in Nederland voor ziekenhuizen beschikbaar is.”

“Het academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf laat zien hoe IT de gezondheidszorg kan transformeren. Patienten krijgen nu een snellere en betere behandeling, ondersteund door IT-systemen”, aldus Uwe Buddrus, CEO van HIMSS Analytics Europe.

Het Europese EMRAM is afgestemd op de specifieke eisen van Europese gezondheidsinstituten. Het is gebaseerd op het Amerikaanse EMRAM, dat in 2005 door HIMSS Analytics werd ontwikkeld om de vorderingen en de praktische gevolgen van het elektronische patientendossier in de HIMSS-Analytics-database inzichtelijk te maken. Ziekenhuizen hebben de mogelijkheid om de implementatie en het gebruik van informatietechnische toepassingen te testen. De vorderingen worden in acht niveaus (0 – 7) tot uitdrukking gebracht. Doel is voor alle ziekenhuizen dat ze niveau 7 bereiken: een hoog ontwikkelde omgeving voor het papierloze elektronische patientendossier.

De Siemens-sector Healthcare behoort wereldwijd tot de grootste aanbieders in de gezondheidszorg en is toonaangevend op het gebied van medische beeldvorming, laboratorium-diagnostiek, ziekenhuis-informatietechnologie en hoortoestellen. De producten en oplossingen van Siemens bestrijken de gehele keten van patientenzorg: van preventie en vroegtijdige herkenning tot en met diagnose, behandeling en nazorg. Door optimalisering van de klinische werkprocessen, gericht op de voornaamste ziektebeelden, zorgt Siemens er bovendien voor, dat de gezondheidszorg sneller, beter en kosteneffectiever wordt. Siemens Healthcare heeft wereldwijd circa 51.000 medewerkers in dienst en heeft vestigingen over de hele wereld. In het boekjaar 2011 (ultimo 30 september) realiseerde de sector een omzet van EUR 12,5 miljard en een winst van circa EUR 1,3 miljoen. Voor meer informatie zie www.siemens.com/healthcare.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen