De Apotheker Draait Door

Array

In zijn oratie gaat professor David Burger in op het onderzoek dat hij deed naar de rol van de apotheker bij de ontwikkeling van geneesmiddelen voor een aantal belangrijke infectieziekten, zoals HIV, tuberculose en schimmelinfecties. Veel geneesmiddelen die op de markt komen, zijn nog niet voldoende doorontwikkeld.  Daarnaast moet essentiele informatie over bijvoorbeeld dosering, het gebruik bij kinderen of wisselwerkingen met andere geneesmiddelen vaak nog verzameld worden. Burger toont aan een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan een beter gebruik van geneesmiddelen bij bovengenoemde aandoeningen, door nauwe samenwerking tussen arts en apotheker. Zo kunnen resistentie of ernstige bijwerkingen voorkomen worden. De activiteiten die nodig zijn om dit te bereiken, beperkten zich niet tot Nederland, mede omdat HIV en tuberculose veel voorkomen in ontwikkelingslanden. Burger nam mede het initiatief voor een aantal internationale projecten in onder andere Thailand, Indonesie, Tanzania en Zambia, zodat ook patienten in die landen kunnen profiteren van onze kennis van nieuwe geneesmiddelen.
Biografie
Prof. dr. David Burger (Ridderkerk, 1964) behaald in 1990 zijn apothekersdiploma aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde in 1994. Momenteel werkt hij in het UMC St Radboud te Nijmegen als Ziekenhuisapotheker/Klinisch Farmacoloog. Tot 2005 coördineerde hij het geneesmiddelonderzoek in het UMC. Ook startte hij een onderzoekslijn naar de Klinische Farmacologie van Antimicrobiele Middelen met focus op HIV, tuberculose, schimmelinfecties en hepatitis C. Op 1 april 2011 is hij benoemd tot hoogleraar Klinische Farmacie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Datum: vrijdag 18 november 2011
Tijd: 15:45
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Spreker: de heer prof. dr. D. Burger

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen