Solidariteitsfonds voor mensen met kanker

Array

Fonds Eigen Bijdrage
Het Helen Dowling Instituut (HDI) in Utrecht lanceert als eerste GGZ-instelling in Nederland een speciaal “Fonds Eigen Bijdrage”. Dit solidariteitsfonds is bedoeld voor mensen met kanker die niet of slechts gedeeltelijk in staat zijn om de door de overheid verplichte eigen bijdrage  van 200,- euro te betalen voor  de door het HDI geboden tweedelijns psychologische behandelingen. Het HDI wil hiermee bereiken dat psychische zorg bij kanker voor iedereen financieel toegankelijk blijft.

Per 2012 voert het kabinet Rutte een verplichte eigen bijdrage van € 200,- in voor de tweedelijns GGZ. Iedereen die vanaf 1 januari a.s. gebruik maakt van tweedelijns GGZ zorg moet dit betalen (bovenop het verplichte eigen risico dat van € 170 naar € 220 gaat). Uit eigen onderzoek blijkt dat 50% van onze clienten de eigen bijdrage niet of slechts gedeeltelijk kan betalen. Velen zullen zich om die reden niet aanmelden en de zorg mislopen die ze hard nodig hebben.

Ook voor landelijke online therapie
Het HDI heeft daarom als eerste GGZ-instelling besloten om financiele hulp te bieden vanuit een “Fonds Eigen Bijdrage”. Het deel van de eigen bijdrage dat men niet kan betalen wordt hieruit vergoed. Dit solidariteitsfonds is uniek in Nederland en biedt alle mensen met kanker én hun naasten de mogelijkheid om van onze psychische zorg gebruik te blijven maken. Dat geldt ook voor clienten van onze landelijke internettherapie www.mindermoebijkanker.nl. Het Ministerie van VWS heeft aangegeven geen juridisch bezwaar te zien tegen het fonds.
Directeur Dr. Bram Kuiper: “Kanker is een ziekte die je wereld op z’n kop zet. Een op de drie mensen met kanker heeft behoefte aan professionele psychische zorg, naast of na de medische behandeling. Jaarlijks helpen wij meer dan 1.000 mensen de ziekte emotioneel te verwerken. Dat geeft houvast en rust. Gevoelens van angst, depressie en vermoeidheid nemen af en de levenskwaliteit verbetert. Mensen kunnen beter omgaan met hun nieuwe levenssituatie en bijvoorbeeld uiteindelijk weer aan het werk gaan. Het HDI wil dat deze gespecialiseerde zorg voor iedereen toegankelijk blijft. Kanker kan immers iedereen overkomen en bovendien is kanker voor veel mensen een dure ziekte.”

Over het Helen Dowling Instituut in Utrecht
Het Helen Dowling Instituut biedt professionele psychologische hulp aan mensen met kanker en hun naasten om hen te helpen de ziekte emotioneel te verwerken. Daarnaast verricht het instituut wetenschappelijk onderzoek en biedt het scholing aan zorg- en hulpverleners in de oncologie.

Bron: Helen Dowling Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen