Online angst – en fobietherapie goedkoper en effectiever

Array

Psy Health Direct exploiteert FearFighter voor Nederland
Psy Health Direct heeft vandaag op het VGCT-najaarscongres het online therapieprogramma voor angst- en fobiestoornissen, FearFighter, in Nederland geintroduceerd. De software wordt geleverd aan de  geestelijke gezondheidszorg,  maar wordt ook rechtstreeks als eerstelijns internettherapie aangeboden. Deze online therapie, die vergoed wordt door CZ en VGZ, zorgt ervoor dat minder consulten bij een psycholoog nodig zijn en dat scheelt kosten. Internettherapie is bovendien ?minstens zo effectief? als reguliere behandeling.

In Nederland lijden ongeveer 1,1 miljoen mensen aan een angststoornis of fobie. Meer dan de helft van deze mensen zoekt geen hulp bij een therapeut. “Internettherapie geeft de mogelijkheid veel meer mensen te bereiken. Dat is de weg die hiermee stapsgewijs wordt ingeslagen. Er zijn daarmee nu geen wachtlijsten en in de toekomst hoeft de patient de hoge drempel naar een therapeut niet te nemen. Kortom de komst van FearFighter is een goede ontwikkeling vanuit het patientenperspectief gezien en geeft mensen de mogelijkheid om zelf de regie te nemen bij hun behandeling”, stelt Josine van Hamersveld, directeur van de Angst, Dwang en Fobie stichting.

Nu de overheid bezuinigingsmaatregelen aankondigt wil Psy Health Direct  laten zien dat er wel degelijk alternatieve mogelijkheden zijn om de wachtlijsten te verkleinen en de kosten te drukken. ?De behandeling van lichte en middelzware depressies en angststoornissen kan uitstekend via internet. Uiteenlopend onderzoek laat zien dat eHealth, ondersteund met beperkte face-to-face of telefonische support, net zo effectief is als reguliere behandeling. Het grote voordeel is dat het veel minder tijd van de professionals kost,” aldus Henk Maasson, directeur Psy Health Direct.

Zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars CZ en VGZ staan achter de activiteiten van Psy Health Direct. Zij gaan ieder in hun inkoopbeleid meer sturen op de inzet van eHealth. Bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van CZ: “Als verzekeraars en aanbieders moeten we samen de zorg stroomlijnen, ook door te kijken naar slimme technologische oplossingen. Straks worden vanuit het basispakket nog maar vijf gesprekken bij een psycholoog vergoed, terwijl dat er nu acht zijn. Sommige mensen kunnen toe met twee sessies waaronder een intakegesprek als je de rest van de behandeling via internet laat plaatsvinden.? Martin Bontje, bestuurder van VGZ: “Ruim een miljoen mensen hebben een angststoornis of fobie. Daarnaast is er een grote groep chronisch zieken die angstklachten hebben.  Wij willen de eigen rol van deze mensen versterken en we zien Fearfighter als een belangrijk middel om dit te bereiken.”

Noot voor de redactie
Contactpersonen voor de pers:
Misha van Hamersveld (CZ), telefoon 06-27876926 of Dennis Verschuren (VGZ), telefoon 06-34942522.
Meer informatie over Psy Health Direct:
Henk Maasson, e-mail: [email protected]

Via ANP Capital is een videopersbericht beschikbaar.
https://mobile.medicinfo.nl/owa/redir.aspx?C=a95f8e84a65c4be0b756a7626aa2b465&URL=http%3a%2f%2fyoutu.be%2fIHChU1ekzm8%3fhd%3d1

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen