Berisping voor Roos Vonk door het Nijmeegse CvB

Array

Onderzoeker Roos Vonk is berispt omdat ze onzorgvuldig heeft gehandeld in een onderzoek dat ze met Diederik Stapel deed naar de effecten van vlees. Dat meldt de Radboud Universiteit Nijmegen, zo meldt het Nijmeegse College van Bestuur na onderzoek. Vonk krijgt hiervoor een berisping. De commissie wetenschappelijke integriteit van de Radboud Universiteit deed een onderzoek naar de werkwijze van Vonk bij het veelbesproken onderzoek dat ze uitvoerde met de Tilburgse oud-hoogleraar Diederik Stapel.

Vonk bracht zelf op haar weblog aan het licht dat Stapel de gegevens zelf had bedacht. Zij sprak toen van “een afgang van mega-formaat”. In het in de media breed uitgemeten onderzoek werd geconcludeerd dat vleeseters egoïstischer en minder sociaal zijn dan mensen die geen vlees eten. Later bleek dat Stapel jarenlang onderzoeksdata heeft bedacht. Hij heeft zijn doctorstitel inmiddels ingeleverd.

De universiteit benadrukt dat Vonk zich niet schuldig heeft gemaakt aan fraude. Wel is ze medeverantwoordelijk voor het onderzoek omdat ze als mede-onderzoeker en woordvoerder naar buiten is getreden. Ze had volgens de universiteit geen conclusies moeten verbinden aan gegevens die ze niet zelf had verzameld of gecontroleerd.

Roos Vonk in een reactie:

“Ik heb moeite met sommige conclusies van de commissie, maar verder gekissebis daarover is niet productief. Ik ben blij dat de commissie en het CvB geen twijfels hebben geuit over mijn intenties. Ik heb veel geleerd van deze ervaring. Ik heb mijn eigen ‘menselijke gebreken’ pijnlijk in beeld gekregen. Het was een harde les, maar dat is soms nodig om tot ontwikkeling en zelfverbetering komen. Ik wil me nu weer richten op de toekomst en op de inhoud van ons vak, en op constructieve bijdragen aan de wetenschap.”

 

Roos Vonk is als co-auteur (mede-onderzoeker) en woordvoerder naar buiten getreden met de resultaten van het onderzoek en heeft zij daarmee de medeverantwoordelijkheid voor het onderzoek aanvaard. Zij heeft voorbarig conclusies verbonden aan data die ze niet zelf had verzameld en ook niet gecontroleerd. Deze conclusies werden prematuur naar buiten gebracht in een persbericht van de universiteit. De opzet van het ‘vleesonderzoek’ voldeed onvoldoende aan wetenschappelijke normen. Verder had professor Vonk gelet op haar positie in de discussie over de vee-industrie (bio-industrie) extra kritisch moeten zijn op haar eigen werkwijze,” zo meent het Nijmeegse CvB.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen