Nieuwe investeerder voor De Centrale Apotheek Nederland (DCA). DCA: Klaar om op te schalen!

Array

Er is een nieuwe investeerder toegetreden tot Health Services International (HSI), de holding boven het alternatieve apotheekconcept DCA. Deze investeerder verschaft aanzienlijke middelen om de groei van DCA in de komende jaren te ondersteunen.

DCA kan vanaf 1 januari 2012 profiteren van liberalisering vergoedingenstructuur
Nederland staat aan de vooravond van belangrijke veranderingen in de farmaceutische zorg.
De belangrijkste ontwikkelingen in de zorgsector zijn bekend: vergrijzing en ontgroening. Die ontwikkelingen maken dat stijgende zorgkosten door een kleiner wordend deel van de bevolking moeten worden opgebracht. Per 1 januari 2012 worden vrije tarieven voor farmaceutische zorg ingevoerd. Met deze vrije prijzen wil de minister apotheekhouders meer aanzetten tot innovatief en onderscheidend zorgaanbod. De NZa heeft hiervoor 10 prestaties opgesteld. DCA heeft zich, door haar focus op de kwaliteit van de farmaceutische zorg, volledig voorbereid op de komende veranderingen. Daarbij is het overkoepelende thema ‘pay for performance’.

Duidelijke taakverdeling huisarts-apotheker voor betere borging
Het DCA-model is een distributiemodel met een sterke nadruk op een farmaceutische borging waarbij het compleet maken en houden van het medicatiedossier centraal staat. Het bewaken van die medicatiedossiers wordt door DCA gerealiseerd in nauwe samenwerking met huisarts, patiënt, de vorige (bron) apotheek en zorgverleners in de tweedelijns gezondheidszorg (ontslagmedicatie). Zo wordt vanuit DCA en de huisarts een belangrijke inspanning verricht om het medicatiedossier te completeren, doelmatig voor te schrijven en de veiligheid van de medicatieverstrekking te optimaliseren.

Koppeling elektronisch medicatiedossier
DCA heeft een koppeling gerealiseerd met huisartsinformatiesystemen (HIS) waarbij het medicatiedossier uit het HIS digitaal wordt opgehaald na ontvangst van het digitale recept. Tevens heeft DCA een landelijk werkend Elektronisch Medicatie Dossier (EMD) waar alleen de patiënt inzage in heeft. Aan een zorgverlener kan door de patiënt eenmalig toestemming gegeven worden om dit medicatiedossier in te zien. Dit medicatiedossier is voor patiënten overal ter wereld te bereiken en is realtime gekoppeld aan het centrale apotheekinformatiesysteem (AIS) van DCA.

De Centrale Apotheek Nederland bv (DCA) is in 2007 opgericht door twee medische ondernemers: Marijke Dirksen en Hans Boerema. Hun doel: de farmaceutische dienstverlening onder de regie van de huisarts brengen. DCA heeft door de inzet van innovatieve technologieën en het kritisch analyseren van de bestaande apotheekstructuren een flexibel, transparant en bovenal veilig en kosteneffectief proces van geneesmiddelenverstrekking neergezet.

Bron: De Centrale Apotheek Nederland

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen