Ziekenhuis Bernhoven houdt informatieavond over dementie

Array

Dementie is een verzamelnaam voor ongeveer vijftig ziektes waarbij de zenuwcellen of de verbindingen tussen de zenuwcellen in de hersenen afbreken. Het gevolg is dat de hersenen niet meer goed functioneren. De ziekte van Alzheimer is een van de meest bekende vormen dementie. Op 14 december vindt in de kapel van ziekenhuis Bernhoven in Oss een informatieavond plaats over dementie. De avond begint om 19.30 en duurt tot circa 21.00 uur.

Wat gebeurt er nu in de hersenen? Wat is het gevolg voor de patient en diens omgeving? Wat is de rol van de klinisch geriater en de neuroloog in het ziekenhuis? Welke vormen van zorg, begeleiding en ondersteuning zijn er beschikbaar, niet alleen vanuit het ziekenhuis maar ook vanuit andere zorgaanbieders. Een van de neurologen en de klinisch geriater van ziekenhuis Bernhoven vertellen over hun rol bij de diagnostiek en behandeling van dementie.

Ook de dementieconsulent die werkt vanuit de WMO en de casemananger dementie van BrabantZorg zijn aanwezig om te vertellen over hun aandeel in de zorg en begeleiding. Daarnaast is er een vertegenwoordiging van het Alzheimercafé aanwezig.

Nederland telt op dit moment 235.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zal dit aantal in de toekomst explosief stijgen: in 2050 zullen ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 12.000 mensen met dementie die niet ouder zijn dan 65 jaar. In de regio Oss-Uden-Veghel wordt een toenemende vergrijzing verwacht. Sinds 2009 kennen we in deze regio het Regionaal Dementie Ondersteuningsnetwerk Uden/Veghel en Maasland. Het RDO Uden/Veghel en Maasland coördineert de hele keten van zorg- en dienstverlening aan dementerenden in de regio. Ziekenhuis Bernhoven werkt in dit RDO samen met onder meer BrabantZorg, GGZ Oost Brabant, Rigom, Vivaan en Alzheimer Nederland.

Uiteraard is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Iedereen die belangstelling heeft is van harte welkom. Aanmelden via [email protected]  (of bellen naar 0412-62 11 20 / 0413-38 16 37) wordt op prijs gesteld zodat het ziekenhuis een inschatting kan maken hoeveel gasten het kan verwachten op deze bijeenkomst.

Op 8 en 22 december zendt D-tv Oss in het kader van Gezond in de regio een film uit over dementie. De film is gemaakt in samenwerking met ziekenhuis Bernhoven. Skyline RTV in Uden/Veghel zendt dit filmpje eveneens uit op 8, 15, 22 en 29 december.

Karel Bruinsma

Werkzaam als adviseur communicatie en patiëntenvoorlichting in ziekenhuis Bernhoven. Voorheen als communicatieadviseur werkzaam bij Vizier (tegenwoordig Dichterbij), verstandelijk gehandicaptenzorg.
Tevens auteur van het boek 'Ouwe Tinus' over de geschiedenis van de St. Augustinusstichting in Gennep en freelance redacteur human interest en beeldende kunst.

Recente artikelen