Eerstelijnszorg onvoldoende aandacht voor werksituatie patiënt

Array

Besparingspotentie in Nederland van zo’n twee miljard euro per jaar
Bij de zorgverlening door eerstelijnszorg speelt een snelle en duurzame hervatting van het werk onvoldoende rol, met onnodig verlies van productiviteit als gevolg. Voor Nederland gaan schattingen uit van een besparingspotentieel van 2 miljard euro per jaar. Dit moet veranderen, m.n. door in de eerstelijns gezondheidszorg meer aandacht te hebben voor arbeid.

Werk kan grote invloed hebben op gezondheid, zowel positief als negatief. Toch zijn de meeste werkenden verstoken van enige specifieke aandacht en zorg voor die relatie. Daarom organiseert de Wereld Gezondheid Organisatie WHO van 29 november tot en met 1 december in Den Haag samen met TNO en de Nederlandse overheid de first Global Conference over Connecting health and labour.

Speelt het werk een rol bij de klachten? Welke behandeling en interventie leidt behalve tot klachtenvermindering ook tot behoud van werk of een gezonde en snelle hervatting van werk? Aandacht voor werk gerelateerde aspecten is des te meer nodig, omdat met arbodiensten slechts 10 a 15% van de werkende wereldbevolking wordt bereikt, terwijl de eerste lijn zich uitstrekt tot in de haarvaten van de samenleving. Dat stelt Peter Buijs, bedrijfsarts en onderzoeker bij TNO en één van de organisatoren van het wereldwijde congres ‘Connecting health and labour’ in Den Haag.

Startpunt voor Roadmap of The Hague
Het congres wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) als een startpunt georganiseerd in samenwerking met TNO en de Nederlandse overheid. Experts uit zo’n 40 landen gaan tal van aspecten van de centrale vraag bediscussieren resulterend in een strategie – a Roadmap of The Hague – voor de komende jaren. Wat weten we voldoende om acties uit te laten volgen, en wat weten we nog onvoldoende, en moet dus nader onderzocht worden?

In Nederland besparingspotentie van 2 miljard
De WHO heeft TNO uitgekozen als co-organisator omdat TNO uitgebreide expertise heeft over het conferentiethema. Bovendien hebben Nederland en de Nederlandse overheid voor dat thema de nodige belangstelling. Buijs: “Dat wil overigens nog niet zeggen, dat de 1e lijn in Nederland voldoende aandacht heeft voor de relatie werk-gezondheid. In de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS rapporteren werkenden dat behandelend artsen meestal niet vragen of je klachten wellicht te maken hebben met je werk. Zo gaan ook hier kansen verloren om gezondheidsproblemen zo effectief mogelijk aan te pakken. Dat kunnen we ons niet permitteren, uit gezondheidsoogpunt niet en ook niet vanwege de stijgende kosten in de zorg. Een eerste indicatieve berekening van TNO toont aan dat hier in Nederland een besparingspotentie ligt van zo’n twee miljard euro per jaar.”

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen