Stand van zaken digitale gegevensuitwisseling in de zorg na aanvaarding van de motie-Mulder c.s.

Array
De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft kennis genomen van de  brief1 van minister Schippers van 18 november 2011, waarin zij in globale bewoordingen uiteen zet hoe u voorne- mens bent te reageren op de recente aanvaarding door de Tweede Kamer van de gewijzigde motie-Mulder c.s.2 Die motie verzoekt de regering de bij de plannen van het elektronisch patiën- tendossier betrokken organisaties op te roepen om het elektronisch patiëntendossier alsnog van de grond te laten komen. De commissie VWS – langdurig en intensief betrokken bij de behande- ling van het wetsvoorstel dat er toe strekte te komen tot een landelijk elektronisch patiënten- dossier (hierna: EPD-voorstel)3 en dat op 5 april 2011 unaniem door de Kamer werd verworpen – wil in dit verband het volgende onder de aandacht brengen.De huidige samenleving is ondenkbaar zonder digitale gegevensuitwisseling. De commissie er- kent dat dit ook geldt voor gegevensuitwisseling in de zorg en benadrukt dat de verwerping van het EPD-voorstel niet is ingegeven door de gedachte dat digitale gegevensuitwisseling in de zorg op zich ontoelaatbaar is. Naar de mening van de commissie VWS is een dergelijke gegevensuit- wisseling echter uitsluitend aanvaardbaar indien de privacy van patiënten en cliënten volledig gewaarborgd is. Met de in het EPD-voorstel opgenomen opzet voor een Landelijk Schakelpunt (LSP) kon deze waarborg niet worden geboden.Gegeven de alsmaar groeiende behoefte aan efficiënte gegevensuitwisseling in de zorg en de in de zorgpraktijk reeds bestaande vormen van gegevensuitwisseling op regionaal niveau, acht de commissie het voorstelbaar dat u gevolg geeft aan de oproep van de Tweede Kamer met partij- en in overleg te treden, teneinde een voorziening te creëren die voorziet in die behoefte en die bovendien de reeds bestaande regionale initiatieven naar een hoger plan tilt. De commissie verzoekt u alleen dan over te gaan tot een dergelijk initiatief indien daarbij de volgende kaders en randvoorwaarden in acht worden genomen.

In de eerste plaats dient de reikwijdte van de voorziening zich te beperken tot digitaal gege- vensverkeer op regionaal niveau.
Dit vereist in de tweede plaats een voorziening met een wijze van gegevensuitwisseling die niet zondermeer uit gaat van de systematiek van het LSP. De commissie handhaaft haar bezwaar tegen het LSP, zoals opgenomen in het EPD-voorstel, vanwege de risico’s verbonden aan de organisatorische opzet daarvan.

In de derde plaats moet de voorziening zodanig functioneren dat een veilig gegevensverkeer mogelijk is, zowel voor push- als pullgegevens. Terzijde merkt de commissie op dat het gege- vensverkeer momenteel voor naar schatting 95% bestaat uit pushgegevens.
In de vierde plaats dient de juridische inkadering van de voorziening aan te sluiten bij de door u in juni 2011 geschetste juridische analyse4 elektronische gegevensuitwisseling in de zorg. De voorziening dient gebaseerd te zijn op een juridisch kader met duidelijke rechten en plichten voor zowel patiënt als zorgaanbieder.

Ten slotte ziet de commissie voor de minister een bijzondere taak weggelegd ten aanzien van de standaardisatie op het terrein van de gegevensuitwisseling in de zorg alsmede ten aanzien van de bewaking van eenheid in taal en terminologie op dit terrein.

Onder de hierboven geschetste voorwaarden ziet de commissie ruimte voor een stimulerende rol van de minister bij de afwikkeling van de huidige situatie. De commissie ziet uw reactie dan ook met belangstelling tegemoet en zou het op prijs stellen indien die reactie wordt gecombi- neerd met de voor het eind van het jaar aangekondigde5 brief over ICT en E-Health, waarin u ook zult reageren op het IGZ-rapport ‘Staat van de Gezondheidszorg 2011’.

Hoogachtend,

Drs. T.M. Slagter-Roukema
Voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Bron: Eerste Kamer

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen