Eenduidige financiering casemanagement dementie nodig

Array

V&VN pleit voor eenduidige financiering van casemanagement bij dementie, heeft de beroepsvereniging aan de Tweede Kamer laten weten. De huidige financiering werkt volgens V&VN wildgroei van casemanagement bij dementie in de hand.

Op dit moment wordt casemanagement bij dementie uit drie financieringsstromen gefinancierd: de WMO, de AWBZ en de Zorgverzekeringswet (ZVW). Dit zorgt voor verschillende tarieven voor vergoeding en stelt vanuit elke financieringsstroom weer andere eisen aan deze vorm van zorg. Op deze manier wordt “wildgroei” van casemanagement bij dementie in de hand gewerkt.

Onduidelijk
Recent heeft minister Schippers van VWS een brief over casemanagement dementie naar de Tweede Kamer gestuurd. In deze brief over de vormgeving van casemanagement en de huidige financieringsstromen meldt de minister dat in 2012 en 2013 de AWBZ gereserveerde middelen voor de beleidsregel ketenzorg dementie beschikbaar blijft. Paul-Jeroen Verkade, voorzitter van het V&VN Netwerk casemanagers dementie betreurt dit: “Uitstel van eenduidige financiering casemanagement dementie werkt een onduidelijke invulling van de functie in de hand”.

Advies van CVZ
Een eenduidige financiering zoals het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) eerder heeft voorgesteld, stelt het veld in staat om vanuit één perspectief het casemanagement bij dementie verder te ontwikkelen. Het CVZ adviseert om casemanagement onder bepaalde eisen vanuit de Zorgverzekeringswet te financieren. Het V&VN Netwerk casemanagers dementie onderschrijft dit.

Netwerk casemanagers dementie
Het landelijke Netwerk casemanagers dementie sluit zich aan bij V&VN. De functie casemanager dementie bestaat pas een paar jaar en is daardoor relatief nieuw. DoorVerpleegkundigen en dat casemanagement bij dementie in Nederland binnen regio’s verschillend wordt georganiseerd en gefinancierd zijn er grote verschillen in de invulling van de functie. Om de functie verder te beschrijven en te ontwikkelen sluiten de casemanagers zich nu aan bij de beroepsvereniging V&VN

bron: Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen