Nederland 3de op ranglijst slokdarmkanker

Array

Nederland staat 3de op de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt, maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bekend. In Nederland wordt ieder jaar bij ongeveer 1.900 mensen, waarvan 1.400 mannen, slokdarmkanker ontdekt. Het aantal nieuwe gevallen stijgt en is sinds 1990 verdubbeld. Na 5 jaar is van de Nederlandse mannen nog maar 7,8 procent en van de vrouwen 10,2 procent in leven.

Het overlevingspercentage bij slokdarmkanker is laag aangezien de ziekte vaak pas laat klachten geeft en daardoor laat ontdekt wordt. Het is nog niet duidelijk waarom het aantal gevallen van slokdarmkanker in Nederland stijgt, maar wetenschappelijk onderzoek toont aan dat voeding en leefstijl een sterk verband hebben met het risico op slokdarmkanker.

Risicofactoren voor slokdarmkanker zijn onder andere de consumptie van alcohol, overgewicht en roken. Mensen die zowel alcohol drinken en roken vergroten hun risico nog verder. De meest voorkomende vorm van slokdarmkanker in Nederland is het adenocarcinoom. Voor deze vorm van slokdarmkanker is er een sterk verband met overgewicht.

De aanbevelingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds zijn dan ook om een gezond gewicht te behouden, niet te roken en minder alcohol te drinken. Ook het eten van groente en fruit kan het risico op slokdarmkanker verlagen.

Volgens statistieken van de Wereldgezondheidsorganisatie krijgen jaarlijks 5,8 op de 100.000 mensen in Nederland slokdarmkanker. Het gemiddelde in Europa is 3,3 op de 100.000 mensen.

In de ranglijst van Europese landen waar slokdarmkanker het meeste voorkomt staan het Verenigd Koninkrijk en Ierland bovenaan met respectievelijk 6,4 en 5,9 gevallen per 100.000 mensen. Bekijk de volledige ranglijst en lees meer informatie over de preventie van slokdarmkanker op www.wcrf.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen