Omega-3 gunstig voor diabetespatiënt na infarct – Wageningen UR

Array

Diabetespatienten met een hartinfarct achter de rug hebben baat bij omega-3 vetzuren. Deze voedingstoffen verlagen de kans op ernstige hartritmestoornissen. Dat concluderen onderzoekers van Humane Voeding van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR, in het tijdschrift Diabetes Care van deze week.

Omega-3 vetzuren zitten in vis en plantaardige olien zoals die van soja en lijnzaad. Hun werking is de afgelopen tien jaar uitgebreid getest in de Alpha Omega Trial. Ze zouden een gunstige werking hebben op hart- en vaatziekten, zo was de verwachting.

Dat kon deze studie, die vorig jaar werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine, echter niet aantonen. Proefpersonen die meer dan drie jaar lang margarine met gunstige vetzuren kregen, waren niet beter af dan proefpersonen die margarine kregen zonder deze vetzuren. Maar uit een diepgaande analyse blijkt nu dat een subgroep wel baat heeft bij deze vetzuren: diabetespatienten die een hartinfarct achter de rug hebben, in Nederland ruim 150.000 mensen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen