Promotie: Behoud spontane ademhaling tijdens hoogfrequente beademing

Array

Als grote kinderen en volwassenen hoogfrequent worden beademd, is het moeilijk om zelf mee te blijven ademen. Maar juist dit zelf ademen bespoedigt het herstel. Kinderarts-intensivist Marc van Heerde promoveert op 2 december bij VUmc met een onderzoek naar het effect van spontane ademhaling tijdens hoogfrequente beademing.

De afdeling intensive care biedt gespecialiseerde zorg aan kinderen of volwassenen met een levensbedreigende aandoening. Beademing is één van de pijlers van intensive care zorg. Beademing op zich kan echter extra schade toebrengen, bijvoorbeeld doordat longblaasjes letterlijk kapot geblazen worden. Om de long hiertegen te beschermen zijn de afgelopen dertig jaar verschillende vormen van beademing ontwikkeld. Hoogfrequente beademing is één van deze vormen. Hoogfrequente beademing wordt toegepast bij de meest ernstige zieke patienten en is in staat om met zeer kleine trillingen, van drie tot vijftien keer per seconde, een goede gaswisseling te bereiken. Het nadeel van hoogfrequente beademing is dat het voor grote kinderen en volwassenen moeilijk is zelf mee te blijven ademen. Dit zelf blijven ademen bespoedigt nu juist het herstel.

Vrije Universiteit Amsterdam
Behoud spontane ademhaling tijdens hoogfrequente beademing
* Startdatum: 02-12-2011
* Tijd: 11.45
* Locatie: Aula
* Titel: Preservation of spontaneous breathing during high-frequency oscillatory ventilation
* Spreker: M. van Heerde
* Promotor: prof.dr. J.J. Roord
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch* Evenementtype: Promotie

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen