Promotie: High-level visual object representations in inferior tempo..

Array

Visuele objectherkenning is voor de computer een moeilijke taak, terwijl dit door menselijke hersenen relatief gemakkelijk wordt uitgevoerd. In dit onderzoek werden functional magnetic resonance imaging (fMRI) en een nieuwe analyse methode, representational similarity analysis, gebruikt voor het bestuderen van de hersenmechanismen die ten grondslag liggen aan de herkenning van individuele objecten.

Aangetoond wordt dat de representatie van objecten in de hogere visuele hersengebieden categorisch en hierarchisch is georganiseerd, gebaseerd op objectcategorieen die de evolutionaire gelijkenis weerspiegelen tussen mens en aap. Waargenomen gelijkenissen tussen objecten weerspiegelden de representatie van objecten in het brein.

De resultaten kunnen worden gebruikt voor het verbeteren van computermodellen van het gezichtsvermogen en bieden een kader voor de kwantitatieve vergelijking tussen hersenen en gedrag.

De academische zittingen van de Universiteit Maastricht vinden plaats in de Aula, Minderbroedersberg 4-6. .

Trefwoorden: waarneming van objecten, hersenen, fMRI
Promotie mw. drs. M.C. Mur
Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotores: Prof.dr. P. de Weerd; Prof.dr. R. Goebel
Co-promotor: Dr. N. Kriegeskorte
Titel: “High-level visual object representations in inferior temporal cortex”
Vrijdag 2 december 2011, 12.00 uur

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen