Gemeente Den Haag kiest voor brede aanpak gezondheid

Array

Gemeente Den Haag
Gelijke kansen op goede gezondheid voor iedereen. Dat is de kern van de nota volksgezondheid 2012-2014 `Gezond aan de slag’ die deze week door het college is vastgesteld. Om overal in de stad een gezonde leefstijl te bevorderen zijn inspanningen nodig vanuit verschillende beleidsterreinen. Naast gezondheidszorg gaat het bijvoorbeeld om sociale zaken, onderwijs, sport, openbare ruimte en milieu.

Wethouder Rabin Baldewsingh (Volksgezondheid): “Inwoners met een lagere sociaal-economische status blijken gemiddeld korter te leven en voelen zich gedurende een langere periode ongezond. Ik vind dat onacceptabel! Vanuit mijn portefeuille doe ik er alles aan om gezondheid te verbeteren, maar een goed resultaat bereik je alleen door breder te kijken. Gezonde wijken en gezonde inwoners gaan namelijk hand in hand.” korter leven, De nota volksgezondheid 2012-2014 kent vijf speerpunten: voeding en bewegen, psychische gezondheid, genotmiddelen, seksualiteit en een gezonde leefomgeving. Met deze speerpunten sluit de gemeente aan op het landelijke volksgezondheidbeleid. In de afgelopen jaren zijn op de vijf speerpunten flinke vorderingen geboekt.

Overgewicht onder de Haagse jongeren tot 19 jaar wordt aangepakt met de Haagse Aanpak Gezond Gewicht waar gezonde voeding en bewegen centraal staan. In het kader van gezonde seksualiteit worden alle Haagse jongens tussen 20 en 25 jaar actief benaderd zich te laten testen op geslachtsziekten. Verder werkt de gemeente aan vroegtijdige signalering en begeleiding van jongeren met psychische problemen en van jongeren bij wie sprake is van problematisch genotmiddelengebruik. Een gezonde leefomgeving wordt bijvoorbeeld gerealiseerd door de aanleg van speelpleinen die uitnodigen tot bewegen en door het risico op koolmonoxide in woningen te beperken.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen