Zorgaanbieders en wetenschappers: geen meerwaarde Wcz

Array

Zorgaanbieders, verenigd in de Brancheorganisaties Zorg (BoZ), zien geen heil in de Wet clientenrecht zorg (Wcz). Volgens de BoZ is de samenhang met andere wetten ‘volkomen onduidelijk’ en werkt de Wcz ondoelmatigheid in de hand.

De BoZ heeft de vaste commissie voor VWS in de Tweede Kamer daarom geadviseerd om de Wcz af te wijzen. Volgens de BoZ is het effectiever om in plaats daarvan elementen uit de Wcz te integreren in de Wet op de geneeskundige behandelovereenkomst (Wgbo). Ook onder wetenschappers bestaat scepsis, zo bleek tijdens het rondetafelgesprek met de vaste commissie voor VWS. Zo zal het wetsvoorstel voor de Wcz volgens hoogleraar gezondheidsrecht Johan Legemaate niet leiden tot een verbetering van de rechtsbescherming van de client.

Drie wetten
Zorgaanbieders hechten aan een sterke positie van de client. Het realiseren van één wet die overzichtelijk, integraal en begrijpelijk is, is echter zeer complex. De Wcz maakt niet alle andere wetten overbodig. De Wgbo blijft bestaan en er komt een nieuwe Beginselenwet zorg. Zo blijven er minstens drie wetten waarin de clienten en zorgaanbieders hun rechten en plichten moeten zien te vinden. Dat is erg onduidelijk en het veroorzaakt afstemmingsproblemen, aldus BoZ.

Spanning
De gedachte achter de wet is goed, maar de knelpunten overheersen. Zo vindt BoZ dat “er spanning is tussen doelmatigheid en betaalbaarheid van zorg, dus verantwoorde zorg enerzijds en de professionele standaard, een kenmerk van goede zorg, anderzijds. De beperking in beschikbare financiele middelen kan leiden tot een beperking van het clientenrecht op goede zorg zoals gedefinieerd in de professionele standaard.”
Ook stelt BoZ dat de verantwoordelijkheid van zorgverzekeraars voor goede zorg nog onduidelijk is. “Ten onrechte houdt de wetgever de positie van verzekeraars buiten het systeem van de Wcz.”

Algemene leveringsvoorwaarden
ActiZ stelt dat voor de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg de algemene leveringsvoorwaarden een groot deel van het wetsvoorstel van de Wcz ondervangen. De tweezijdige algemene leveringsvoorwaarden zijn door zorgaanbieders ActiZ en BTN en clienten- en consumentenorganisaties LOC, NPCF en Consumentenbond gezamenlijk opgesteld. De rechten en plichten van clienten en zorgaanbieders staan hierin duidelijk beschreven. De leveringsvoorwaarden maken zelfregulering mogelijk, die voor zowel clienten als zorgaanbieders makkelijker is dan de wettelijke weg. Ook zijn de leveringsvoorwaarden makkelijker en sneller aan te passen aan veranderende omstandigheden dan een wet. ActiZ meent dat de Wcz onvoldoende rekening houdt met deze mogelijkheden.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen