Promotie: Concentratie eiwit voorspelt terugkeer darmkanker

Array

De prognose van patienten met darmkanker blijkt slechter als de tumor een hoge hoeveelheid of juist een lage hoeveelheid van bepaalde eiwitten heeft. Soms is er sprake van tweemaal grotere kans op terugkeer van de ziekte. Dit concludeert gastro-intestinaal chirurg Eric Belt. Hij promoveert 9 december bij VU medisch centrum.

In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 12.000 mensen de diagnose darmkanker en 5.000 mensen sterven aan de gevolgen van de ziekte. Bij een deel van de patienten komt de ziekte na operatieve verwijdering van de tumor terug. Dan is de ziekte meestal niet goed meer te behandelen.
Eric Belt onderzocht welke patienten een hoog risico op terugkeer van ziekte hebben die mogelijk baat hebben bij aanvullende chemotherapie na de operatie om terugkeer van ziekte te voorkomen. Hij keek naar de moleculaire eigenschappen van darmtumoren om hoogrisicofactoren voor terugkeer van ziekte te identificeren. Het onderzoek laat zien dat een hoge of juist lage hoeveelheid van bepaalde eiwitten in darmtumoren een voorspellende waarde heeft voor terugkeer van ziekte, tot wel tweemaal verhoogde kans.

Deze prognostische markers kunnen mogelijk helpen om darmkankerpatienten te identificeren die een hoog risico hebben op terugkeer van ziekte na de primaire operatie. Tevens kunnen dit soort markers in de toekomst mogelijk gebruikt worden om te voorspellen welke darmtumoren goed reageren op aanvullende chemotherapie en helpen bij de selectie van chemotherapie en andere systemische therapieen. Uiteindelijk zal het gebruik van prognostische en predictieve biomarkers leiden tot een veel meer individugerichte behandeling van patienten met darmkanker.

  • Promovendus : E.J.Th. Belt
  • Titel proefschrift :  Prognostic Tumor Profiling in Colorectal Cancer
  • Promotor :   prof.dr. G.A. Meijer
  • Copromotor :  dr. H.B.A.C. Stockmann, dr. H. Bril, dr. J.A.M. Belien

Bron VUmc

Datum:9 december 2011
Tijd:09:45 tot 10:45
Locatie:Aula, Vrije Universiteit
Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen