NZa verplicht zorgaanbieders juist te declareren

Array

Nederlandse Zorgautoriteit
De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft twee zorgaanbieders in de AWBZ een aanwijzing opgelegd omdat zij niet op clientniveau declareren. Als deze instellingen niet uiterlijk op 31 december 2011 hun declaratiegedrag aanpassen, zal het zorgkantoor de bevoorschotting voor de betreffende organisaties moeten stopzetten. Ook voor de clienten van deze zorgaanbieders kan dat vervelende gevolgen hebben.

Twee zorgaanbieders declareren niet op clientniveau. Het gaat om Stichting New Creation uit Wemeldinge, die herstelgericht verblijf aanbiedt aan ex-gedetineerden en verslaafden, en de Stichting Bartholomeus Gasthuis, een ouderenzorgorganisatie in Utrecht. De organisaties hebben aangegeven dit per direct te veranderen. De zorgkantoren hebben verklaard dat behalve deze twee instellingen, alle intramurale instellingen die clientgericht moeten declareren dat ook daadwerkelijk doen.

Sinds januari 2010 is declareren op clientniveau wettelijk verplicht voor AWBZ-zorgaanbieders die verblijf aanbieden (intramurale AWBZ). Dit betekent dat de declaratie van zorg een overzicht moet bevatten van de hoeveelheid zorg die geleverd is per client, een beschrijving van de prestatie(s) en de bijbehorende tarieven die in rekening worden gebracht. Het doel hiervan is om rechtmatige en inzichtelijke declaraties van zorg te bevorderen en dubbele declaraties te voorkomen.

Sinds 1 juli 2011 is het ook verplicht voor AWBZ-zorgaanbieders zonder verblijf (extramurale AWBZ) om op clientniveau te declareren bij het zorgkantoor. Het zorgkantoor controleert de declaraties en betaalt uit als de declaraties juist zijn. De NZa ziet erop toe dat dit proces juist verloopt en grijpt in waar nodig.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen