Kwijlen door ziekte van Parkinson

Array

De ziekte van Parkinson kan leiden tot een grote diversiteit aan klachten. Een hiervan is het ongewild verliezen van speeksel (kwijlen), al is daar nog maar weinig over bekend. Kwijlen ontstaat niet door meer speeksel, maar door minder goed slikken in combinatie met de mond open laten hangen en een voorovergebogen houding. Allemaal typische kenmerken van Parkinson, vooral als de ziekte verder gevorderd is. Speekselverlies komt voor bij ongeveer een kwart van de Parkinsonpatienten. Bij minder dan 5 procent is het kwijlen zichtbaar voor anderen. Wanneer het kwijlen zichtbaar is, kan dat ernstige negatieve sociale gevolgen hebben voor de patient. Het speekselverlies zou eerst door een ervaren Parkinsonlogopedist behandeld moeten worden. Als dat door de ernst van de ziekte echter niet meer voldoende is, zijn patienten aangewezen op medische behandelingen die de speekselproductie afremmen.
Biografie
Hanneke Kalf (Utrecht, 1961) voltooide de studie Klinische Epidemiologie en Biostatistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Ze verrichtte bovenstaand onderzoek op de afdelingen Neurologie en Revalidatie van het UMC St Radboud, binnen het onderzoeksinstituut Nijmegen Centre for Evidence Based Practice. Ze is als logopedist verbonden aan ParkinsonNet, het landelijke netwerk van regionale multidisciplinaire samenwerkingsverbanden in de behandeling van Parkinsonpatienten. Ze is daar sinds 2007 verantwoordelijk voor de scholing van logopedisten.

Datum:donderdag 22 december 2011
Tijd: 13:00 
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. J.G. Kalf
Promotors: prof. dr. B.R. Bloem, prof. dr. M.J. Zwarts
Copromotors: dr. M. Munneke, dr. B.J.M. de Swart
Titel promotie: Drooling and dysphagia in Parkinson’s disease

Bron: RU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen