Ontslaggolf in de ggz

Array

Op de Dag van de GGZ heeft Marleen Barth, voorzitter van GGZ Nederland herhaald dat door de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg duizenden werknemers volgend jaar hun baan verliezen.

”Dit banenverlies is het gevolg van de kabinetsbezuiniging van 600 miljoen euro’’, aldus Marleen Barth. “Ruim 10 procent van het budget in de geestelijke gezondheidszorg wordt in een keer geschrapt. ‘We weten dat er over 5 jaar een tekort aan medewerkers in de zorg gaat ontstaan. Het is daarom zo cru om nu het personeelsbestand te moeten inkrimpen, terwijl je weet dat ze binnen een paar jaar weer hard nodig zijn.”

Barth vreest voor de gevolgen van het banenverlies. ”De wachtlijsten zullen langer worden. In combinatie met de verhoogde eigen bijdrage in de ggz kan dat tot ongewenste situaties leiden. Mensen zullen meer verzuimen op hun werk, vaak zwaardere zorg nodig hebben omdat te laat hulp is geboden en de veilgheid op straat kan in gevaar komen. De laatste jaren hebben we veel daklozen en verslaafden van straat weten te halen, waardoor de veiligheid in de steden omhoog ging. Het gevaar dreigt dat deze mensen nu weer op straat terechtkomen, met alle gevolgen van dien.”

Bron: GGZ Nederland

Recente artikelen