Meer aandacht voor crisissituaties met verwarde personen

Array
Dit is een origineel bericht van VTS Politie Nederland

Vandaag vindt de ondertekening  plaats van het vernieuwde convenant tussen de politie en GGZ Nederland,  door mevrouw M. Barth, voorzitter GGZ Nederland en de heer B. Rookhuijzen, hoofdcommissaris van politie en portefeuillehouder GGZ namens de Raad van Korpschefs.

De afspraken in het vernieuwde convenant moeten leiden tot een verdere versteviging in de samenwerking tussen de politie en de geestelijke gezondheidszorg in Nederland. De kern hiervan richt zich op crisissituaties met verwarde personen.
Deze worden in gezamenlijkheid aangepakt. De politie is verantwoordelijk voor het handhaven van de openbare orde, het wettelijk begrenzen van de overlast en het veiligstellen van situaties.

De geestelijke gezondheidszorg is verantwoordelijk voor een snelle beoordeling bij een vermoeden van psychische problematiek. Verwarde personen in crisis worden niet ingesloten in de politiecel, maar krijgen hulp aangeboden in specifiek daarvoor in te richten opvanglocaties. Uitzonderingen gelden voor personen bij wie sprake is van strafbare feiten en ernstige verstoring van de openbare orde.

Het convenant verplicht de politie en de GGZ om gezamenlijk te werken aan de noodzakelijke voorwaarden voor een goede uitvoering. De onderwerpen zijn bereikbaarheid, beschikbaarheid, de voorwaarden voor (tijdelijke) vrijheidsbeneming vanwege het gevaar voor zichzelf en de omgeving, het vervoer van verwarde personen, informatie-uitwisseling, bemoeizorg en hulptrajecten bij niet-acute situaties, het aangiftebeleid van strafbare feiten en het inrichten van overlegkaders op lokaal, regionaal en landelijk niveau.

Voor de realisatie van de voorwaarden is reeds contact gelegd met onder meer het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport, het ministerie van Veiligheid en Justitie, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Ambulancezorg Nederland, Vereniging Huisartsenposten Nederland en Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie.

Bron: ANP Perssupport
Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen