NPCF: Publicatie sterftecijfers leidt tot verwarring bij patiënt

Array

Patientenfederatie NPCF vindt dat de zojuist gepubliceerde sterftecijfers leiden tot verwarring en onduidelijkheid. “We hebben nu cijfers in handen die alleen een indicator zijn voor de ziekenhuizen zelf. Maar wat wij zo graag willen is informatie over ziekenhuissterfte waar de patient ook iets aan heeft,” zegt NPCF-directeur Wilna Wind. De NPCF pleit al jaren voor openbaarmaking van gewogen sterftecijfers.

Vaart
De NPCF roept ziekenhuizen en specialisten op vaart te zetten achter eenduidige registratie van de cijfers zodat deze ook bruikbaar worden voor de patient. Wilna Wind: “We horen al vijf jaar dat het niet lukt met de registratie. Op deze manier blijven de cijfers een wassen neus en wekt transparantie alleen maar verwarring.”

De NPCF prijst het streven van NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) om transparant te zijn door cijfers openbaar te maken. Maar doordat registratie nog steeds niet eenduidig is, kan de patient geen conclusies trekken. De patient kan deze cijfers niet gebruiken om een keuze te maken. “We zien wel dat er weer een stap is gezet naar meer transparantie. Maar we vinden dat de ziekenhuizen er echt meer vaart achter moeten zetten om de registratie op orde te brengen.”

Zelf kiezen
In het huidige zorgstelsel moet iedereen die gebruik maakt van de zorg steeds meer zelf regelen, zich informeren en keuzes maken. Patienten moeten kunnen kiezen op basis van gegevens die daadwerkelijk iets zeggen over de kwaliteit van een ziekenhuis, arts of andere zorgverlener.

De NPCF dringt al jaren aan op openbaarmaking van correcte en gewogen sterftecijfers, omdat op dit aspect ziekenhuizen vergeleken kunnen worden en de patient kan nagaan hoe groot het risico op overlijden is. “Maar als de informatie incorrect en onbetrouwbaar is hebben we niets.”

HSMR
Sterftecijfers geven inzicht in het aantal ziekenhuisdoden gerelateerd aan het aantal ziekenhuisopnamen. De vereniging van ziekenhuizen (NVZ), en de federatie van universitair medische centra (NFU) brengen naast de absolute sterftecijfers ook de gewogen sterftecijfers van 68 ziekenhuizen naar buiten.

Het zogenoemde HSMR (Hospital Standardized Mortality Rate) koppelt de werkelijke ziekenhuissterfte aan de sterfte die je op grond van de patientenpopulatie (leeftijd, ernst van de ziekte enzovoorts) mag verwachten. Een hoog HSMR zou hiermee iets moeten zeggen over vermijdbare fouten met dodelijke afloop. “Ondanks dat hard gewerkt is aan het corrigeren van deze sterftecijfers blijkt de betrouwbaarheid van de registratie lastig”, zegt Wilna Wind.

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen