Eureka-jGGZ-project in de huisartsenpraktijk maakt beloftes waar

Array

Ruim één jaar geleden startten de huisartsen van Medisch Centrum Eudokia in Enschede een opmerkelijk project voor hulpverlening aan kinderen van 0 tot 18 jaar met psychische problemen. Het doel van dit Eureka-JeugdGGZ-project is: snel, dichtbij, kort en krachtig hulp verlenen als de problemen nog niet zo groot zijn geworden. En alleen ernstige problematiek doorverwijzen naar jeugdzorg-instellingen.
De resultaten na één jaar zijn veelbelovend. Er zijn in het eerste jaar in totaal 101 kinderen begeleid en behandeld. Hiervan is slecht 25% doorverwezen naar jeugdzorg- of GGZ-instellingen. Er is géén wachttijd ontstaan en de meeste kinderen (en hun ouders) hadden genoeg aan 5 gesprekken of minder. Het patiententevredenheidsonderzoek laat zeer goede resultaten zien.
In het Eureka-project werken huisartsen, een jeugdhulpverlener, een kinderpsychiater en een gezinstherapeut samen. Tevens is er een CJG-loket in het project gerealiseerd. De financiering van het project is gerealiseerd in samenwerking met Menzis. Ook andere zorgverzekeraars, op CZ na, vergoeden deze zorg. Daarnaast participeert Gemeente Enschede financieel in het Eureka-project.
Begin 2012 gaat onder leiding van Prof. Peter Verhaak een NIVEL-onderzoek van start naar de resultaten van het Eureka-project. De resultaten daarvan worden medio 2013 verwacht.
Er is echter een keerzijde: dit inhoudelijk zeer succesvolle project wordt gefinancierd uit het huisartsenbudget. De huisartsen hebben afgelopen jaar dit budget overschreden en de minister heeft daarop het budget voor de huisartsen in 2012 verlaagd. Innovatie wordt dus niet beloond, maar bestraft.
Toch gaan de huisartsen van MC Eudokia in 2012 in ieder geval door met het Eureka-project. Zij geloven er in dat zorg die dichtbij, snel en goedkoop geleverd wordt de toekomst heeft.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen