Medial en ATAL-mdc intentieovereenkomst gesloten

Array

Medial en ATAL-mdc, twee van de grootste instellingen voor medische diagnostiek, hebben besloten te onderzoeken of het mogelijk is hun diensten te integreren. Daartoe hebben zij een intentieovereenkomst gesloten. Levert het onderzoek een positief resultaat op, dan willende beide organisaties nog in 2012 fuseren. De gefuseerde organisatie zal in elk geval vooralsnog in de regio Amsterdam opereren onder de naam ATAL-mdc en in de regio Kennemerland onder de naam Medial.

Zowel Medial als ATAL beschikt over uitgebreide laboratoriumfaciliteiten voor onderzoek naar bloed, urine en ontlasting. Ook voeren zij andere vormen van diagnostiek uit, zoals oog-, hart- en longonderzoek. Daarnaast exploiteren zowel ATAL als Medial een trombosedienst. Medial, dat werkzaam is in de regio Kennemerland, en ATAL-mdc, dat de regio Amsterdam bedient, werken vooral in opdracht van de eerste lijn (in het bijzonder van huisartsen) en tweede lijn (in het bijzonder van ziekenhuizen), maar ook van AWBZ-instellingen (verpleeghuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg).

Jaap Dijkman, voorzitter raad van bestuur van Medial: “De beschikbare kennis en technologie binnen de laboratoriumdiagnostiek leidt al jaren tot vergroting van capaciteit van onze laboratoria. Waar in de ons omringende landen al een flinke consolidatieslag heeft plaatsgevonden, wordt in Nederland hiervan tot dusverre onvoldoende geprofiteerd. Wij hopen met deze schaalvergroting de kwaliteit van onze dienstverlening te verhogen tegen lagere kosten”.

Fred Plukker, voorzitter raad van bestuur van ATAL-mdc: “ATAL is een begrip in de regio Amsterdam. Met deze stap hopen wij onze organisatie klaar te stomen voor de toekomstige marktwerking met vrije prijsvorming en een aantrekkelijke partner te worden voor tweedelijns instellingen, waaronder ook ziekenhuizen in de regio Amsterdam.”

Medial en ATAL-mdc spelen met hun plannen in op de beweging die in de eerstelijnsdiagnostiek gaande is. Uit rapporten (van onder meer onderzoeksbureau Plexus) blijkt dat er een overcapaciteit aan diagnostische voorzieningen in Nederland is en dat schaalvergroting tot efficienter zorg leidt. Medial en ATAL verwachten dat bij toenemende marktwerking de vergoedingen voor diagnostiek aanzienlijk zullen dalen. Daardoor wordt het voor grotere buitenlandse partijen aantrekkelijk de concurrentie met Nederlandse instellingen aan te gaan. Door de handen ineen te slaan denken Medial en ATAL deze concurrentie het hoofd te kunnen bieden, zorg van hoogstaande kwaliteit te kunnen blijven leveren en werkgelegenheid te kunnen behouden.

Claudia Pronk, klinisch chemicus en lid raad van bestuur van Medial: “Schaalvergroting is een uitdaging voor professionals, die daarbij snel wijzen naar hun professionele autonomie. Toch is die samenwerking met andere professionals, ook op organisatiegebied, en specialisatie met voldoende kritische massa een must om de huidige technologische mogelijkheden en aanwezige kennis en kunde te benutten en tegelijkertijd onze dienstverlening voor de patient betaalbaar te houden en opleiding en onderzoek mogelijk te maken.”

Beide organisaties zullen onder meer onderzoeken of het mogelijk is een nieuw gezamenlijk laboratorium op te zetten, waarin zij zich in de loop van 2014 hopen te vestigen. Dit laboratorium zal zodanig gesitueerd moeten zijn dat de aanvragers van het diagnostisch onderzoek hun uitslagen ten minste net zo snel krijgen als nu het geval is. De bloedafnamepunten van beide organisaties blijven breed in de regio beschikbaar en de aangesloten ziekenhuizen, in casu het Spaarne Ziekenhuis en het Kennemer Gasthuis, blijven beschikken over een laboratorium voor spoedbepalingen

Medial heeft inmiddels ook intentieverklaringen ondertekend met de Rijnland Zorggroep en het Diaconessenhuis Leiden over de overname en integratie van hun klinisch chemisch laboratoria. ATAL-mdc is in gesprek met enkele ziekenhuizen in de regio Amsterdam over de mogelijkheid van aansluiting bij de nieuwe organisatie. Indien de fusie slaagt, zal het tot dusverre grootste diagnostisch centrum van Nederland ontstaan met een omzet van ongeveer €60 miljoen. Elders in Nederland zijn echter ook fusiegesprekken gaande, waaruit nog grotere combinaties kunnen voortkomen.

Over Medial
Medial is een van de grootste diagnostische centra van Nederland, met circa 3000 patientcontacten per dag, 412 medewerkers en een omzet van € 27 miljoen. Het laboratorium is gecertificeerd met het kwaliteitskeurmerk CCKL. Medial beschikt over een uitgebreid netwerk van posten voor bloedafname, een trombosedienst en levert laboratorium- en andere diagnostische diensten aan de huisartsen en grote ziekenhuizen in Kennemerland, Haarlemmermeer en de Bollenstreek, en voor de geestelijke gezondheidszorg in het midden en noorden van Zuid-Holland. Dankzij haar omvang en verregaande mate van automatisering en robotisering kan Medial een groot pakket aan laboratoriumdiensten dagelijks leveren.

 

Over ATAL-mdc
ATAL heeft een omzet van € 25 miljoen. Er werken ruim 300 medewerkers en het aantal patientcontacten per dag bedraagt circa 2500. ATAL-mdc beschikt over een CCKL-gecertificeerd klinisch chemisch laboratorium, een medisch microbiologisch laboratorium, een toxicologisch laboratorium en binnenkort ook over een moleculair biologisch laboratorium. Naast laboratoriumonderzoek verricht ATAL ook andere vormen van diagnostiek (bijvoorbeeld echo’s) voor huisartsen, verloskundigen en AWBZ-instellingen. Bovendien beschikt zij over een grote, gecertificeerde trombosedienst. Het werkgebied van ATAL-mdc omvat Amsterdam en omgeving.

 

Bron: Medial

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen