Bacteriesamenstelling huid bepaalt aantrekkelijkheid voor muggen

Array

-De samenstelling van bacteriekolonies op onze huid speelt een belangrijke rol bij het aanlokken van muggen.
Dat schrijven biologen van de Wageningen Universiteit in de nieuwste editie van het tijdschrift PLoS One.

De mate waarin we muggen lokken, wordt grotendeels bepaald door onze lichaamswarmte, en lichaamsgeur. Die geur is afhankelijk van de bacteriesamenstelling op onze huid.

Zonder aanwezigheid van bacterien is zweet voor de menselijke neus zelfs reukloos. Huidbacterien zetten niet-vluchtige stoffen om in vluchtige stoffen.

Nuttige bacterien
De samenstelling van deze overwegend nuttige bacteriekolonies die van nature op je huid voorkomen beïnvloedt dus de geur die je afscheidt.

Of dit invloed heeft op de mate van aantrekkelijkheid voor malariamuggen (Anopheles gambiae sensu stricto), testten de Wageningers door bij 48 niet vooraf gedouchte mannen te observeren hoeveel muggen zij lokten en daarnaast hun huidbacterien te analyseren.

Negen mannen bleken significant aantrekkelijker dan zeven van de overige 39.
Zij bleken hogere aantallen bacterien op hun huid met zich mee te dragen. Echter, deze bacterien waren wel een stuk minder divers.

Neutraliseren
Volgens de onderzoekers zijn het vooral staphylococcen die voor muggen aantrekkelijke geurtjes verspreiden.

Met name Pseudomonae lijken onaantrekkelijke luchtjes te verspreiden en mogelijk zelfs lokgeuren te neutraliseren en maskeren. Ook minder voorkomende bacterien zouden daar volgens de onderzoekers aan bijdragen.

Muggenverjager
Het lijkt de onderzoekers niet erg aantrekkelijk om mensen te gaan besmetten met dit soort bacterien, ook al zou dat ongevaarlijk zijn. Zij zien er meer in om de afstotende en neutraliserende stoffen te identificeren en mogelijk na te maken als muggenverjager.

bron: Universiteit Wageningen

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen