RKZ koploper bij zorg na beroerte

Array

Het RKZ is door de Consumentengids aangemerkt als een van de ‘koplopers’ bij het bieden van zorg na een beroerte.
Deze kwalificatie ontvangt het RKZ samen met 25 andere ziekenhuizen in Nederland in het nummer van januari 2012. Het betekent onder andere dat minstens 85 procent van de patienten binnen 1 uur wordt getrombolyseerd en dat een operatie aan de halsslagaders mogelijk is.

Trombolyse
Trombolyse is het toedienen van een medicijn dat het bloedstolsel in de hersenen oplost. Dat moet bij voorkeur binnen een uur na een herseninfarct gebeuren. Daarna neemt de kans op herstel flink af. De snelle behandeling vraagt om goede samenwerking tussen de Spoedeisende Hulp, Radiologie en Neurologie.

Bij een hersenbloeding moet deze behandeling overigens niet worden uitgevoerd; dan moet de bloeding juist worden gestopt.

Zichtbare Zorg
De Consumentengids maakte gebruik van de gegevens van Zichtbare Zorg, dat onderdeel is van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Criteria zijn, naast de al genoemde, onder meer of het ziekenhuis 24 uur per dag een CT-scan kan uitvoeren en start van de revalidatie altijd binnen 24 uur begint. Want hoe eerder de revalidatie start, hoe groter de kans op herstel en het verminderen van restverschijnselen. Op de eerste dag moet een patient al uit bed worden gehaald om bijvoorbeeld te gaan oefenen met lopen.

Bron: RKZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen