Universiteit berispt om discriminatie

Array

Vrouwen voortrekken bij een sollicitatie kan volgens de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op genoeg geoorloofde manieren. Maar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) discrimineerde toen zij twaalf vrouwelijke hoogleraren aanstelde op speciaal voor hen gecreeerde leerstoelen.

De RUG wilde het percentage vrouwelijke hoogleraren opkrikken van 8 naar 17 procent en besloot daarvoor in 2010 en 2011 extra geld vrij te maken. Vrouwen die al universitair hoofddocent waren, konden solliciteren op de speciale leerstoelen. Voor mannelijke docenten gold die mogelijkheid niet.

Daarmee heeft de RUG direct onderscheid gemaakt op basis van geslacht, aldus de CGB. “Een voorkeursbeleid voor vrouwen mag volgens de gelijkebehandelingswetgeving, maar alleen als er sprake is van gelijke geschiktheid. Omdat de RUG van tevoren mannen heeft uitgesloten, is het niet duidelijk of dat het geval was”, oordeelt de commissie. “Dat is niet zorgvuldig.”

Het lage percentage vrouwelijke hoogleraren in Nederland is al lange tijd onderwerp van discussie. Met ruim 13 procent bungelt Nederland onderaan in Europa. Het streefcijfer van de overheid – 15 procent vrouwelijke hoogleraren in 2010 – werd niet gehaald. Laat staan de Europese afspraak dat een kwart van de hoogleraren in dat jaar vrouw zou zijn.

In de Tweede Kamer gaan al langer stemmen op voor het instellen van een quotum om meer vrouwen aan de top te krijgen. Zolang dat er niet is, mag een organisatie alleen streven naar een bepaalde man-vrouwverhouding. En daarbij is aardig wat voorkeursbeleid geoorloofd, zegt Marysha Molthoff van de CGB. “In een advertentie mag nadrukkelijk staan dat vrouwen de voorkeur hebben. Of de advertentie mag gericht geplaatst worden in bladen die vrouwen veel lezen.”

Zelf is de RUG zich van geen kwaad bewust. “In de loop van de tijd zal de man-vrouwverhouding vanzelf gelijk trekken”, meldt een woordvoerder. “Maar wij wilden een stapje vooruit in de tijd zetten.” Zo’n stap zal de universiteit door de uitspraak niet nog eens zetten. De twaalf vrouwelijke hoogleraren blijven gewoon aan.

De Groninger Studentenvakbond had de kwestie bij de CGB aangekaart.

bron: CGB

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen