Schmallenbergvirus op27 bedrijven

Array

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft vastgesteld dat 27 schapenbedrijven zijn besmet met het Schmallenbergvirus. Sinds 20 december moeten boeren een vermoeden van besmetting melden.

Staatssecretaris Bleker schrijft aan de Tweede Kamer dat meer dan 100 bedrijven zich hebben gemeld. 55 daarvan worden nog onderzocht. Op een aantal bedrijven kon besmetting van het vee niet worden aangetoond. De VWA verwacht dat het aantal besmette bedrijven zal oplopen, als een nieuwe test beschikbaar komt. De eerste besmetting met het nieuwe virus werd op 1 december in Nederland ontdekt. De lammeren die het virus onder de leden hebben, worden geboren met een scheve nek, een waterhoofd of stijve gewrichten. De meesten zijn dood of niet levensvatbaar.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het zeer onwaarschijnlijk dat het virus overdraagbaar is van dier op mens. Strenge hygienemaatregelen zijn dus niet nodig. Volgens Bleker lijkt het erop dat het virus verspreid wordt door knutten, kleine vliegjes die ook het blauwtongvirus verspreiden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen