Tolkendiensten niet meer vergoed

Array

Ondanks inspanningen van de KNMG, LVG, LHV en andere zorgkoepels, heeft de Tweede Kamer besloten om de bezuiniging op de tolkenvergoeding in 2012 door te laten gaan. Zowel een motie ter verlenging van de tolkendienst, als een motie ter verkenning van de mogelijkheden om vergoeding onder de Zorgverzekeringswet te brengen, werden door de Tweede Kamer verworpen. Ook de petitie tegen afschaffing van de tolkendienst heeft niet het gewenste effect gehad.

Volgens de Minister is het de verantwoordelijkheid van de patient zelf om een tolk te betalen of mee te nemen, indien de patient de Nederlandse taal niet goed spreekt. Vele zorgverleners en koepels vinden het verkeerd om op de tolkendienst te bezuinigen. De KNMG waarschuwt in haar standpunt dat patienten die de Nederlandse taal onvoldoende machtig zijn, van goede zorg en van naleving van patientenrechten verstoken dreigen te blijven. Bovendien zullen door deze maatregel de kosten toenemen, in plaats van dat kosten bespaard worden.Tips:
Als u een patient op het spreekuur die de Nederlandse taal niet machtig is, kunt u het volgende doen:

  1. U kunt bij de patient aangeven dat u op kosten van de patient een professionele tolk kunt inschakelen. U kunt nog steeds het TCVN inschakelen of een andere tolkendienst bellen voor een tolk, of vertaaldienst. Daarbij is het belangrijk om direct aan te geven dat de rekening naar de patient gaat.
  2. Als de patient aangeeft geen professionele tolk te kunnen betalen, dan kunt u beoordelen of u kunt volstaan met een informele tolk (zoals een meerderjarig familielid of buur). In veel gevallen zal dat het geval zijn.

De LHV betreurt deze uitspraak van de Tweede Kamer en voorziet veel problemen in de praktijk. Mogelijk merkt u dat patienten of uzelf in de knel komt. Als u te maken met de gevolgen van deze bezuinigingsmaatregel, of heeft u een goede, werkbare oplossing bedacht in uw praktijk, meldt dit dan bij de KNMG Artseninfolijn (030 2823 33 22).

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen