Praktische tips bij vergelijken vrije prijzen mondzorg

Array

Zes praktische tips
1. Vraag bij dure behandelingen minstens 2 of 3 offertes op bij meerdere artsen.
Als u uw huis laat schilderen of een auto koopt, vraagt u twee of drie offertes. Nu de prijzen van de tandartsen flink verschillen, is het verstandig om bij een dure behandeling ook twee of drie offertes aan te vragen. Kijk goed of de behandelingen overeenkomen.

2. Vergelijk de prijzen van uw tandarts met die van andere goed beoordeelde tandartsen. Op ZorgkaartNederland.nl leest u hoe andere patienten verschillende tandartsen in uw woonplaats beoordelen. Die reacties geven u inzicht in hun werk en klantgerichtheid. U doet er goed aan de prijzen van uw tandarts te vergelijken met die van andere goed aangeschreven tandartsen.

3. Kijk na wat uw zorgverzekeraar vergoedt.
Vergelijk dat bedrag met de prijslijst van uw tandarts. Voor kinderen tot 18 jaar zit de zorg van de tandarts in het basispakket. De orthodontist zit meestal in een aanvullende verzekering. Volwassenen krijgen mondzorg alleen (gedeeltelijk) vergoed als ze een extra tandartsverzekering hebben afgesloten. Een aantal zorgverzekeraars heeft een vergoedingenlijst voor de tandarts op de website staan. Deze lijst vormt de basis voor hun vergoeding.

4. Stel vragen aan uw tandarts. U bent de klant en mag altijd vragen stellen!
Vraag bijvoorbeeld: – Waarom deze behandeling? – Wat zijn de voor- en nadelen? Wat zijn risico’s? – Zijn er andere mogelijkheden? – Hoe vaak heeft u deze behandeling uitgevoerd? – Wat gebeurt er als de behandeling anders uitpakt dan gedacht?

5. Check met behulp van onze checklist of uw tandarts verantwoord werkt.
U kunt niet zelf beoordelen of uw tandarts vakwerk levert. Wel kunt u met de checklist snel nagaan of hij verantwoord werkt. Trekken de tandarts en zijn assistentes bijvoorbeeld schone handschoenen aan? En wordt u goed geïnformeerd over de behandeling?

6. Let op hoe lang de prijzen van uw tandarts gelden.
De nieuwe tarieven van uw tandarts hoeven niet te gelden voor het hele jaar, maar kunnen in de loop van het jaar veranderen. U kunt op de tarievenlijst zien hoe lang de prijzen gelden. Tandartsen zijn verplicht om dit te vermelden.

Bekijk het dossier vrije prijzen mondzorg
Lees meer over wat de NPCF belangrijk vindt bij vrije prijzen mondzorg

Bron: NPCF

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen