Verbeterde diagnose en behandeling van het hepatitis B-virus

Array

Diagnose van het hepatitis B-virus is van belang voor de behandeling, preventie en verdere verspreiding van het virus. Momenteel wordt hepatitis B meestal opgespoord door te testen op de aanwezigheid van het oppervlakte-eiwit van het virus. Genetische variatie en de ontdekking van mutanten van het virus resulteerde echter in het niet kunnen herkennen van dit oppervlakte-eiwit in een aantal diagnostische testen.

Het promotieonderzoek van Mark van Roosmalen leidde tot een nieuwe unieke test van het oppervlakte-eiwit. Hierdoor is het mogelijk om alle patienten geinfecteerd met het hepatitis B-virus juist te diagnosticeren, ook de patienten met mutaties in het het oppervlakte-eiwit.

Na een positieve diagnose van het virus kan de patient behandeld worden met onder andere antistoffen. Van Roosmalen laat zien dat een alternatieve antistofbron een zogenaamd enkel-domein-antilichaam kan zijn. Dit kan het virus efficient remmen en heeft als voordeel dat ze klein, stabiel, gemakkelijk en goedkoop te produceren is.

Datum en tijd:11/1/2012 10:30

Locatie:Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht

Promovendus:Mark van Roosmalen

Faculteit:Faculteit Bètawetenschappen

Proefschrift:Hepatitis B from diagnosis towards prophylactic single domain antibodies

Promotor 1:Prof. dr. ir. C.T. Verrips

Promotor 2:Prof. dr. J.J.W. de Haard

B ron: Universiteit Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen