Zoutreductiebeleid VWS faalt

Array

Dit teleurstellende resultaat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De zoutinname onder consumenten is licht gestegen, terwijl het Ministerie van Volksgezondheid (VWS) al 5 jaar geleden aankondigde stappen te ondernemen tegen overmatige zoutinname.

Nederlanders krijgen nu gemiddeld 9,1 gram zout per dag binnen, tegen 8,8 gram in 2006. De Consumentenbond wil dat minister Schippers eindelijk echt daadkrachtig ingrijpt. Ook de Hartstichting steunt deze oproep van harte. Minder zout eten verlaagt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en herseninfarcten en nierschade.

Zo’n 25% van de bevolking krijgt volgens het RIVM meer dan 11 gram zout per dag binnen, terwijl het Voedingscentrum maximaal 6 gram zout per dag aanbeveelt. Tot nu toe zijn alleen in de broodsector echte resultaten geboekt. Die sector heeft zélf bij het ministerie gepleit voor een norm voor de hoeveelheid zout in brood.

Uit de grote zouttest in de Consumentengids van mei 2011 bleek dat de levensmiddelenindustrie ondanks talloze beloftes, taskforces en praatgroepen per saldo geen enkele voortgang heeft geboekt. Voor de Consumentenbond aanleiding om de campagne ‘Opzouten! Stop smakeloos zoutgebruik’ opnieuw leven in te blazen.

Teveel zout eten gaat vaak ongemerkt. Het meeste zout dat we binnenkrijgen zit al in ons eten. Om mensen meer inzicht te geven hoeveel zout er in producten zit die ze in de winkel kopen, heeft de Hartstichting een online zoutwijzer gelanceerd. Dit stimuleert mensen wijzer om te gaan met zout.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen