Duizend donors voor leukemiepatiënt

Array

Floris Lindeman werft bloeddonors voor Sanquin Bloedvoorziening
Amsterdammer Floris Lindeman (@ikwilbloedgeven) (32) heeft zijn doel behaald: hij wierf 1000 bloeddonors voor Stichting Sanquin Bloedvoorziening. Omdat hij leukemie heeft, kan hij zelf geen bloed meer geven maar is hij voor zijn behandeling wel afhankelijk van donors. Hij wilde wat terugdoen voor de bloedbank en begon daarom in september 2011 met het werven van bloeddonors. Via social media en zijn website wierf hij 1000 bloeddonors, zodat ook anderen in de toekomst geholpen kunnen worden.

In augustus 2011 werd bij Floris leukemie geconstateerd. Daarom kan hij geen bloeddonor worden. Omdat hij zelf nooit bloeddonor is geweest maar nu wel afhankelijk is van donors, besloot hij zelf donors te gaan werven. Floris Lindeman: ‘Ik begreep altijd wel het belang van bloed geven, maar dacht er niet bewust over na. Daarom heb ik zelf nooit de stap gemaakt om bloeddonor te worden en nu is dat te laat.’ Floris stelde zichzelf tot doel 1000 bloeddonors te werven, maakte een speciale website en deed oproepen via onder andere Facebook en Twitter. Robert Heckert, woordvoerder van Sanquin: ’We feliciteren Floris van harte met dit geweldige resultaat. We zijn ontzettend blij met de extra bloeddonors en vinden het heel bijzonder dat hij dit initiatief nam. Hierdoor kunnen weer meer mensen geholpen worden en levens worden gered.’

Stamceldonatie
Bij patienten met een kwaadaardige ziekte aan het beenmerg, zoals leukemie, is de aanmaak van gezonde bloedstamcellen verstoord. Een transplantatie met stamcellen van een gezonde donor is vaak de enige manier om de ziekte te overleven. Bloeddonors kunnen ook stamceldonor worden. Heckert: ‘Voor een stamceldonatie wordt het bloed heel nauwkeurig geanalyseerd, omdat het bloed van gever en ontvanger tot in detail op elkaar moet lijken. Deze gegevens worden bewaard in een databank. Als ergens ter wereld een patient nieuwe stamcellen nodig heeft, wordt in de databank gekeken of er een donor beschikbaar is.’ Voor Floris Lindeman is inmiddels een passende stamceldonor gevonden.

 

Over Stichting Sanquin Bloedvoorziening
Sanquin zorgt voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn de basis voor de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiente productie en levering van bloedproducten voor de behandeling van patienten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen en behandelaren, te adviseren. In het werk van Sanquin staan de beginselen van het internationale Rode Kruis, kwaliteit en servicegerichtheid, centraal. Sanquin is een organisatie van, voor en door mensen.

 Bron: Sanquin

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen