Eén dag depressief? Was het maar waar

Array

Amersfoort, 13 januari 2011 -Niet alleen vandaag brengt doemdenkers ongeluk; komende maandag is het ook nog eens ‘Blue Monday’, de meeste depressieve dag van het jaar. Hoewel de bedenker, de Britse psycholoog Cliff Arnall, veel kritiek kreeg op zijn ‘wetenschappelijke formule’ is de term blue Monday ook in Nederland de laatste jaren ’trending topic’.

Mensen met serieuze depressieve klachten zullen niet onder de indruk zijn. Eén dag depressief (of misschien twee) klinkt als muziek in de oren als je al weken of maanden worstelt met een depressie. Het Fonds Psychische Gezondheid roept op om langdurige sombere klachten serieus te nemen. Die hangen niet af van één bijzondere dag in het jaar. Ga bij serieuze klachten naar de huisarts of doe de depressietest op de website: www.psychischegezondheid.nl/depressiezelftest.

Voor mensen die ‘last’ hebben van Blue Monday heeft het Fonds Psychische Gezondheid enkele tips: Begin de dag met een lekker muziekje, begroet je medemens met een lach, ga naar buiten om te bewegen en probeer de positieve kanten ook vandaag in te zien. Het wordt vanzelf weer dinsdag.

Blue Monday en de formule van Arnall: In januari is het slecht weer waardoor mensen zich vaker somber voelen. In de derde week van januari zijn goede voornemens vaak alweer verbroken en de gedachten aan kerst zijn naar de achtergrond verdwenen. Vakantie is nog ver weg en de maandelijkse rekeningen stromen weer binnen. De motivatie om nog iets aan de situatie te doen is volgens de vader van blue monday ver te zoeken. Blue Monday, zin of onzin? Laat het weten op Twitter: fondspsyche, bluemonday.

Meer weten over depressie? Kijk op www.psychischegezondheid.nl/depressiecentrum
Heeft u vragen over depressie? Bel of mail met Korrelatie: www.korrelatie.nl

Het Fonds Psychische Gezondheid is een onafhankelijk goed doel en ontvangt geld van donateurs. Wij zetten ons in voor mensen met psychische problemen en hun omgeving. We geven onder andere voorlichting en subsidieren wetenschappelijk onderzoek en projecten in de zorg.

Bron: Fonds Psychische Gezondheid

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen