Nza verscherpt toezicht zorgkantoren

Array

Zorgkantoren hebben gemiddeld één op de vijf verbeterpunten uit 2009 niet verbeterd. Zo blijkt uit periodiek onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Het gaat bijvoorbeeld om het verbeteren van wachtlijstinformatie en het actief volgen van clienten die lang op zorg wachten. De NZa verplicht de zorgkantoren om deze punten versneld aan te pakken.

De prestaties van de zorgkantoren zijn over de gehele linie licht gedaald. Deze daling wordt vooral veroorzaakt doordat de normen voor de beoordeling vorig jaar zijn aangescherpt. Kleine zorgkantoren scoren het beste, zo blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de NZa. Hoewel de zorgkantoren in 2010 op het punt van clientgerichte bekostiging (waaronder het registreren en declareren op clientniveau) naar tevredenheid scoren, blijft dit een belangrijk aandachtspunt voor de NZa.

Vijf verbeterpunten
Zorgwekkend is dat de zorgkantoren in 2010 gemiddeld één op de vijf verbeterpunten uit 2009 niet hebben verbeterd. Voorbeelden zijn het verbeteren van de informatie over het zorgaanbod in de regio en het actief volgen van geïndiceerde clienten die lang op zorg wachten. Ook het aanleveren van wachtlijstinformatie aan het CVZ is een verplichting. De NZa heeft één zorgkantoor een aanwijzing opgelegd om deze informatie aan te leveren.

Een ander punt van zorg betreft het persoonsgebonden budget. Bij de controles door zorgkantoren zijn veel onjuiste declaraties aan het licht gekomen. Ook zijn de bedragen die nog teruggevorderd moeten worden bij budgethouders hoog. De NZa verplicht de zorgkantoren om deze punten in 2012 zo snel mogelijk te verbeteren.

Best practices
De beoordeling van de zorgkantoren over 2010 is toegespitst op elementen die van belang zijn om de uitvoering van de AWBZ voor eigen verzekerden te kunnen realiseren. Voorbeelden zijn het beschikbaar komen van wachtlijstinformatie, de controle op de besteding van pgb-gelden, het voorkomen van negatieve reserves en de opvolging van eerder geconstateerde verbeterpunten. De NZa heeft ook een aantal best practices benoemd bij zorgkantoren, die de normen ruimschoots halen en als voorbeeld kunnen dienen voor de sector.

De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer per brief over het onderzoek geinformeerd. Zij zegt daarin onder andere dat concessiehouders nog de nodige inspanningen dienen te verrichten met betrekking tot de toekomstige uitvoering van de AWBZ en dat ze er vanuit gaat dat de NZa de ontwikkelingen terzake nauwlettend volgt.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen