Goede bedoelingen verzachten pijn

Array

Een aardige verpleegster verzacht daadwerkelijk je pijn. Ook koekjes die met ‘liefde’ gemaakt worden smaken echt zoeter.
Dit blijkt uit onderzoek van de University of Maryland. Als je denkt dat je met liefde en aandacht behandeld wordt, kan dat pijn verzachten, je plezier vergroten en eten lekkerder doen smaken.

Goede intenties van andere mensen veranderen hoe je tegen de wereld aankijkt. Zelfs als je iemand goede bedoelingen toedicht, terwijl hij deze eigenlijk niet heeft”, zegt Kurt Gray. De invloed van goede intenties op fysieke ervaringen werd via drie experimenten aangetoond. In de eerste werd pijn onderzocht, in de tweede genot en in het derde experiment kwam smaak  aan bod.

Pijn
Drie groepen proefpersonen kregen elektrische schokken toegediend door een partner. De eerste groep dacht dat de partner zich niet bewust was van de schokken. De tweede groep dacht dat ze expres schokken kregen, maar zonder doel. De laatste groep dacht schokken te krijgen met een reden, namelijk omdat hun partner hiermee geld kon winnen voor hun beiden. Deze laatste groep ervaarde veel minder pijn dan de anderen.

Genot
In een tweede experiment zaten proefpersonen op een makkelijke stoel met een elektrisch massageapparaat. Het massageapparaat werd aan- en uitgezet door een onverschillige computer of door een verzorgende partner. Hoewel de massages hetzelfde waren, vonden de deelnemers de massage veel lekkerder als de liefdevolle partner het apparaat had aangezet.

Smaak
Tot slot kregen de deelnemers snoep met een briefje erbij. De ene groep kreeg een briefje met “Ik heb dit speciaal voor jou uitgezocht. Ik hoop dat je er blij mee bent!” De andere groep ontving een briefje waarop stond “Het interesseert me niks, ik heb willekeurig iets gekozen.” De eerste groep, die het lieve briefje kreeg, vond het snoep lekkerder en zoeter smaken.

Conclusie
Deze resultaten laten zien dat hoe je overkomt heel belangrijk kan zijn. Medisch personeel zou daar rekening mee moeten houden. “Als een verpleegkundige met een stalen gezicht bloed afneemt is dat pijnlijker dan wanneer ze een empathische indruk maakt”, zegt Gray. Maar ook als je voor anderen kookt is het nuttig: als je laat merken dat je graag wilt dat je gasten het naar hun zin hebben, vinden ze je gerechten lekkerder.

bron: NU nl.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen