Nieuwe reactor Petten komt er: sterke positie op de wereldmarkt voor medische isotopen blijft behouden

Array

Er komt een nieuwe onderzoeksreactor in Petten. Het kabinet heeft vrijdag besloten daar 40 miljoen euro voor uit te trekken.De provincie Noord-Holland betaalt eveneens 40 miljoen euro. Die 80 miljoen voor de nieuwe zogenoemde PALLAS-reactor is bedoeld voor het ontwerp, de aanbesteding en de vergunningprocedure. De bouw en exploitatie moeten door marktpartijen worden gedaan. De nieuwbouw van PALLAS en de investering in de Hoger Onderwijs Reactor in Delft zijn een geweldige  versterking van de Nederlandse nucleaire kennisinfrastructuur. Dit is van groot economisch belang. NRG, en daarmee Nederland, heeft een uitermate sterke positie op de wereldmarkt voor medische isotopen en nucleair technologisch onderzoek. Met de komst van PALLAS zijn wij in staat deze positie te behouden en uit te bouwen.”

Het is de bedoeling dat de nieuwe reactor in 2020 in werking is. Die moet dan de huidige hoge flux reactor vervangen, die sinds 1961 wordt gebruikt voor onderzoek naar kernenergie en de productie van medische isotopen. Die medische isotopen worden gebruikt voor diagnostiek en bestrijding van kanker. Dagelijks worden gemiddeld 24.000 patienten over de hele wereld behandeld met isotopen uit Petten.

De hoge flux reactor is eigendom van de Europese Gemeenschap en wordt beheerd door NRG, een dochteronderneming van ECN.

NRG-directeur Rob Stol is blij met de steun van het kabinet en de provincie.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen