Geen keizersnee op bestelling in Nederland

Array

Nederlandse gynaecologen en verloskundigen willen niet meewerken aan keizersnedes op bestelling
Dit in tegenstelling tot hun collega’s in Groot-Brittannie, waar onlangs de richtlijnen voor een keizersnede zijn versoepeld.De Britse Gezondheidsraad vindt dat zwangere vrouwen met angst voor een gewone bevalling de belangrijkste stem moeten krijgen over de manier waarop ze hun kind baren.

In Groot-Brittanie kunnen vrouwen op psychosociale gronden kiezen voor een keizersnede. Al krijgen ze vooraf wel psychologische hulp aanbevolen en aangeboden.

In Nederland worden er strenge voorwaarden gesteld. Alleen bij een medische of psychiatrische indicatie krijgt een vrouw een keizersnede. Van Lith: “Dat formele, strenge standpunt blijft. Wij willen niet dat een vrouw binnen komt en zegt: ‘Ik wil gewoon met een keizersnede bevallen’. Die kant moeten we niet op willen.”

Risico’s
Ook de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (Knov) ziet geen reden om zonder medische indicatie over te gaan tot een keizersnede.

“Behalve de kosten voor de gezondheidzorg kleven er ook risico’s aan een keizersnede voor de zwangere. Denk aan: wondinfectie, nabloeding of beschadiging van de blaas. In uitzonderlijke gevallen kan een keizersnede zelfs leiden tot overlijden”, aldus Robert Jongeneel van de Knov.

Bron: NU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen