Nader inzicht in communicatie tussen schimmel en bacteriën

Array

Waar bacterien en schimmels samenkomen, doen zich vaak infecties voor. Vooral de mond is een kwetsbaar gebied (spruw, mondinfecties bij AIDS-patienten), maar ook vaginale infecties kunnen veroorzaakt worden door een samenspel van bacterien en schimmels. De oorzaken hiervan waren tot voor kort onbekend. Recent onderzoek heeft laten zien dat bacterien niet alleen met elkaar, maar ook met hoger ontwikkelde levensvormen, zoals schimmels, kunnen communiceren. Bacterien blijken moleculen af te scheiden, waarmee ze boodschappen kunnen overbrengen aan hun omgeving.

Promovenda Lucja Jarosz bracht de communicatie tussen verschillende bacterien en de schimmelCandida albicansin kaart. Hiertoe maakte ze de boodschappermoleculen na die bacterien afscheiden en analyseerde ze hoeCandida albicanshierop reageert. Het onderzoek bevestigt eerdere observaties over de communicatie tussen schimmels en bacterien en werpt nieuw licht op deze materie. Mogelijk kunnen er nieuwe vormen van therapie worden ontwikkeld die ingrijpen op de communicatie tussen schimmels en bacterien, stelt Jarosz. Voor het zover is, moet er echter nog veel nader onderzoek worden verricht.

Lucja Jarosz (Polen, 1983) studeerde microbiologie te Wroclaw. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Biomaterialen van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) in nauwe samenwerking met de afdeling Scheikunde van Ben Gurion University, Israel. Het onderzoek werd gefinancierd door het Human Frontier Science Program en het W.J. Kolff Instituut.

Molecular unraveling of interspecies crosstalk

Datum: 01 februari 2012
Promotie: mw. L.M. Jarosz, 14.30 uur, Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Proefschrift: Molecular unraveling of interspecies crosstal
Promotor(s): prof.dr. H.C. van der Mei
Faculteit: Medische Wetenschappen

Bron: RuG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen