Andreas Daffertshofer hoogleraar Neurale Dynamica

Array

Per 1 januari 2012 is Andreas Daffertshofer voor vijf jaar benoemd tot hoogleraar Neurale Dynamica aan de Faculteit der Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Doel van de leerstoel is om kennis te verwerven over de dynamica van de neurale processen die ten grondslag liggen aan of betrokken zijn bij de planning en sturing van menselijke beweging. De voorbereiding en uitvoering van bewegingen gaat gepaard met neurale activiteit in verschillende hersengebieden en het ruggenmerg. Dit leidt uiteindelijk tot een gecoördineerd patroon van spieractiviteit. De communicatie tussen deze neurale netwerken lijkt te gebeuren door synchronisatie van activiteit in verschillende frequentiebanden. De hiervoor noodzakelijke verbindingen tussen neuronen kunnen veranderen en dit maakt zelforganisatie mogelijk.

Daffertshofer gaat neurale zelforganisatie tot in de diepte wiskundig analyseren en de resultaten experimenteel toetsen met experimenten die gebruikmaken van beeldvormende technieken zoals MEG, EEG, fMRI, PET en TMS. Dit wordt binnenkort geconcentreerd in het VU Neuro-imaging center. Naast fundamentele inzichten in hoe gezonde hersenactiviteit leidt tot normale bewegingsuitvoering zal het onderzoek ook inzicht geven in hoe pathologische hersenactiviteit, zoals bij CVA of bij de ziekte van Parkinson gerelateerd is aan de problemen met bewegen bij deze patientengroepen.

Daffertshofer (1965) is geboren in Bonn. In 1996 promoveerde hij in de theoretische natuurkunde aan de universiteit van Stuttgart. Daarna startte hij als postdoc bij de faculteit der Bewegingswetenschappen waar hij zich bezighoudt met stabiliteit en variabiliteit van neuromusculaire controle van gecoördineerde bewegingen. Sinds 2000 is hij als universitair (hoofd)docent aan de faculteit verbonden. In 2004 ontving hij een VIDI-subsidie (599.000 euro) van NWO.

Bron: VU

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen