Stichting Eerstelijns Ondervoedings Instituut lanceert ‘Landelijk meldpunt (dreigend) ondervoed & geen diëtist’

Array

Vanaf 1 januari 2012 krijgen clienten met (dreigende) ondervoeding geen dieetadvisering meer vergoed vanuit de basisverzekering. Bij een aantal zorgverzekeringen is het nog wel onderdeel van een aanvullende verzekering. Clienten, zorgverleners of mantelzorgers kunnen bij het meldpunt terecht om melding te maken van (dreigend) ondervoede clienten in de eerstelijnszorg, waarbij de interventie van de dietist noodzakelijk is, maar vanwege de kosten niet ingezet kan worden. Clienten die (dreigend) ondervoed zijn krijgen hierdoor mogelijk geen optimale behandeling. Het landelijk meldpunt is te vinden op www.eoi.nl.

De uitkomsten van het meldpunt worden door de Stichting EOI teruggekoppeld aan de overheid, professionals en andere belanghebbenden om hen te informeren over bestaande knelpunten ten aanzien van adequate zorg voor clienten. Door het inzichtelijk maken van deze informatie streeft de Stichting EOI naar oplossingen voor de client.Ondervoeding geeft een verhoogde kans op opname in een ziekenhuis, verzorgings- of verpleeghuis, tot frequenter bezoek aan de huisarts, een verhoogd medicijngebruik en een afname van kwaliteit van leven. Dit kan betekenen dat de bezuinigingsmaatregel op de langere termijn meer kost dan oplevert.

De cijfers van ondervoeding zijn hoog in alle sectoren van de gezondheidszorg in Nederland. De resultaten van de Landelijke Prevalentiemeting Zorgproblemen (LPZ) 2011 laten zien dat bijna één op de vier clienten (25%) in alle gezondheidszorginstellingen een risico op ondervoeding heeft. Eén op de vijf clienten in verpleeghuizen en verzorgingshuizen is daadwerkelijk ondervoed.

Bron: Stichting Eerstelijns Ondervoedings Instituut (Stichting EOI) is het portaal voor ondervoeding in de eerstelijnszorg. Stichting EOI wil kennis en kunde delen met professionals op het gebied van ondervoeding met als doel een optimale behandeling bij (dreigende) ondervoeding in de eerstelijnszorg. Hiertoe stimuleert en initieert zij onderzoek en fungeert zij als opleidingsinstituut op het gebied van ondervoeding. Stichting EOI wil een multidisciplinaire samenwerking stimuleren en initieren, met de dietist als regisseur.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen