‘Werktijden aios niet in keurslijf’

Array

Drie deskundigen uit de gezondheidszorg leveren kritiek op de maximale werktijd van artsen in opleiding tot specialist (aios), 48 uur per week. Vooral de invulling daarvan is niet goed, zeggen ze.

Niet te star
‘We willen zeker niet terug naar de 80-urige werkweek’, zegt de Leidse hoogleraar prof. Onno Terpstra in een interview met vakblad Medisch Contact. Hij pleit voor minder star vasthouden aan het werktijdenbesluit van 48 uur.

Emeritus hoogleraar Baptist Trimbos en dr. Tineke Stegeman, docent Medische Ethiek en Filosofie van het Erasmus MC, onderschrijven het pleidooi.

Weinig oefenen
Door onder meer parttime werk, verplichte cursussen en bureaucratische ballast in de opleiding, kan het gebeuren dat van een stage van drie maanden maar zestien werkdagen overblijven. Vroeger draaide een aios veel meer uren.

Onnodige diagnostiek
De auteurs constateren dat artsen in opleiding steeds minder goed problemen bij patienten met ingewikkelde ziektes kunnen herkennen. Dit leidt tot onnodige diagnostiek en vertraging in de behandeling.

Fouten bij overdracht
Daarnaast vinden als gevolg van het werktijdenbesluit meer patientenoverdrachten plaats. Hoe meer overdrachten, des te groter de kans op fouten en complicaties.

Risio’s ongelukken
De werktijden van een aios zijn begin jaren negentig ingekort. Dit moest onder meer de risico’s van ongelukken door oververmoeidheid verkleinen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen