KNMG: Twitter meer dan alleen prietpraat

0
255

Gebruik van social media biedt kansen, maar de grenzen tussen professionele en persoonlijke communicatie kunnen vervagen. De KNMG zet de belangrijkste digitale valkuilen en kansen voor artsen op een rij in de Handreiking Artsen en Social Media.

Social media vormen vaak nog onontgonnen terrein voor artsen, terwijl ruim tien miljoen Nederlanders er gebruik van maken. Dit dringt langzaam maar zeker ook door in de zorg. Er komen steeds meer online platformen met sociale netwerken waarbinnen artsen onderling en met patienten interactieve dialogen aangaan en kennis en ervaringen delen. Ook LinkedIn en twitter worden steeds populairder. De KNMG wil dat het gebruik van eHealth, inclusief social media, een vanzelfsprekend onderdeel van de gezondheidszorg is.  Tegelijk is het van belang dat artsen zich bewust zijn van mogelijke valkuilen. Wie zich in social media als arts profileert, zal zich bijvoorbeeld moeten realiseren dat ook privé uitlatingen in die hoedanigheid worden gedaan.

Geef uw reactie
De behoefte aan deze KNMG-handreiking is groot. Het concept van de handreiking stond sinds oktober online en leverde op de website en twitter tientallen positief-opbouwende reacties van artsen op. Werk mee aan de volgende versie van de handreiking op de Wiki-pagina op MijnZorgnet.nl. Of geef hieronder uw reactie. U kunt ook contact opnemen met e-jurist Sjaak Nouwt: s.nouwt@fed.knmg.nl.

 

Andere richtlijnen
Enkele ziekenhuizen in Nederland hebben al richtlijnen voor het gebruik van social media tot stand gekomen, zoals het Rijnstate ziekenhuis en UMC St. Radboud. Heeft uw zorginstelling ook een richtlijn waar anderen hun voordeel mee kunnen doen? Meld dit dan aan communicatie@fed.knmg.nl.

De KNMG-handreiking is mede gebaseerd op richtlijnen van zusterorganisaties in de Verenigde Staten, Australie en Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

Social Media Toolkit
Hoe een social-mediastrategie te ontwikkelen en hoe social media te onderhouden? Op die vragen pretendeert de Social Media Toolkit van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) een antwoord te geven. Iedereen die de weg is kwijtgeraakt in de wereld van twitter, microblogs, widgets, en virtual worlds wordt hier even puntig en snel bijgepraat.

Wiki op MijnZorgnet.nl

Op MijnZorgnet is een community Social Media: KNMG handreiking voor artsen aangemaakt. Daar kunt u meewerken aan de volgende versie van de Handreiking Artsen en Social Media.

Artsen die zijn ingelogd op de portal Artsennet hebben nu direct toegang tot de digitale poli’s en praktijken op MijnZorgnet. Hier kunnen zij niet alleen kennis en informatie delen met collega’s, maar ook met patienten.

Medische apps

Een overzicht van medische apps vindt u op www.artsennet.nl

Bron: KNMG