Internationale samenwerking geen overbodige luxe: Studenten en docen..

Array

Zowel studenten als docenten zijn enthousiast over hun deelname aan de eerste editie van het Joint program for European medical studies in Frankrijk.

Het hoger onderwijs in Europa wordt steeds internationaler. Ook VUmc wil zich meer profileren als internationaal georienteerd universitair medisch centrum. Toen er een uitnodiging kwam van de Universiteit van Angers, ten zuidwesten van Parijs, voor deelname aan het Joint program for European medical studies (JPEMS), is dan ook snel voor tweedejaarsstudenten geneeskunde de mogelijkheid geschapen een semester in Frankrijk te studeren. Het betrof een nieuw programma en veel was nog niet bekend, maar vijf studenten durfden de sprong te wagen. Vóór de kerstvakantie waren ze weer thuis, vol enthousiaste verhalen.

Enthousiasme
Behalve studenten leverden de deelnemende universiteiten ook docenten aan de nieuwe opleiding. Namens VUmc togen twee arts-microbiologen, Thecla Hekker en Christina Vandenbroucke-Grauls, afdelingshoofd medische microbiologie en infectiepreventie, naar Frankrijk. Hekker kijkt met veel plezier op de ervaring terug. “We hebben beiden college gegeven en gezamenlijk tutorials georganiseerd. Christina heeft bovendien voor de hele universiteit voor een afgeladen zaal over resistentie van bacterien gedoceerd. Het is voor iedereen goed om eens buiten de eigen keuken te kijken en internationale contacten op te doen.” Zelf heeft Hekker een uitnodiging van een Roemeense collega geaccepteerd voor een parasitologie congres.
Ook de studenten zijn blij met de internationale vrienden die ze tijdens hun vijftien weken in Frankrijk hebben gemaakt. Er werd samen gestudeerd, gefeest en gekookt – de stroopwafels waren een succes. “Tegen het einde van het semester was bijna iedereen met elkaar bevriend”, zegt Joost Binnerts. “We kijken allemaal uit naar onze reünie in Hongarije.”

Grote verschillen
Alle studenten is opgevallen dat er grote verschillen zijn tussen de deelnemende landen, zowel wat betreft de opleiding als het beroep van arts. Het kennisniveau kwam vrij goed overeen, maar inhoudelijk bood het JPEMS-programma nogal wat verrassingen. Sophia Chen was onder de indruk van de simulatieruimte, met op een computer aangesloten poppen in plaats van baby’s. Dieren speelden ook een rol in het curriculum. Chen volgde een operatie van varkens en een andere studente deed proeven met muizen. “Eerst vond ik het wel gek om muizen te injecteren, maar de gedachte dat we mensen een langere levensduur kunnen geven maakte het makkelijker”, vertelt ze.

De ervaringen met de onderzoeksstage liepen uiteen. Chen’s presentatie was zo goed dat ze werd uitgenodigd voor een congres met zes Nobelprijswinnaars in Hongarije, maar de stage van Binnerts viel hem wat tegen. Toch sluit hij zich in zijn conclusie bij zijn medestudenten aan: “Ik zou het zonder twijfel nog eens overdoen.”
Voor deze studenten zit een tweede bezoek aan Angers er niet in, maar voor Hekker misschien wel. “Als het enigszins mogelijk is, gaan we volgend jaar weer – en dan liefst wat langer. Meer samenwerking in Europa is geen overbodige luxe.”

bron: VUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen