Jeroen Bosch Ziekenhuis geeft voorlichting over dikkedarmkanker

Array

Op maandag 5 maart organiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis een voorlichtingsavond over dikkedarmkanker. Aansluitend vindt een informatiemarkt plaats. De avond is bedoeld voor iedereen die meer over dikkedarmkanker wil weten: patienten, naasten, of bijvoorbeeld mensen met dikkedarmkanker in de familie. Belangstellenden dienen zich voor 27 februari aan te melden. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor twitteraars is er op dinsdag 6 maart een speciaal twitterspreekuur.

Lezingen
De avond begint om 19.30 uur. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Screening op dikkedarmkanker

Mevr. dr. L. Schipper, MDL-arts Jeroen Bosch Ziekenhuis

Darmkanker en erfelijkheid

Mevr. M. Ariaans, genetisch consulent UMC St. Radboud

Laparoscopische operatie (met een kijkbuis) van dikkedarmkanker

Dr.  D. Lips, chirurg Jeroen Bosch Ziekenhuis

Wat kan de patientenvereniging voor u betekenen?

Mevr. J. Pon, hoofd sectie darmkanker van de SPKS (Stichting voor patienten met kanker aan het spijsverteringskanaal)

Na afloop van de lezingen is er gelegenheid voor discussie.

Informatiemarkt
Om 21.00 uur gaat de informatiemarkt van start. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners geven uitleg over onderzoek en diagnostiek (bijvoorbeeld de virtuele coloscopie), behandeling (operatie, bestraling, chemotherapie), begeleiding, voeding, enzovoort. Bezoekers aan de voorlichtingsavond kunnen hier terecht met persoonlijke vragen of voor advies.

Belangstellenden kunnen zich tot 27 februari aanmelden voor de voorlichtingsbijeenkomst. Dit kan telefonisch op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur via telefoonnummer 073 553 6577, of via de website www.jeroenboschziekenhuis.nl/????

Twitterspreekuur
Voor twitteraars met vragen over dikkedarmkanker is er een speciaal twitterspreekuur op dinsdag 6 maart tussen 10.00-11.00 uur. Stuur uw vraag via Twitter naar @JBZdenBosch onder vermelding van #DrJeroenBosch.

Darmkankermaand
De maand maart is door de Maag Lever Darm Stichting uitgeroepen tot darmkankermaand. Jaarlijks krijgen in ons land ongeveer 12.000 mensen de diagnose ‘dikkedarmkanker’. Dikkedarmkanker komt vooral voor bij mensen van zestig jaar en ouder, en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. Dikkedarmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, mits de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld.  Vanaf 2013 krijgen alle Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar een oproep om deel te nemen aan een bevolkingsonderzoek voor dikkedarmkanker.

Jeroen Bosch Ziekenhuis
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is een groot ziekenhuis op meerdere locaties in de regio ’s-Hertogenbosch en de Bommelerwaard. Sinds 1274 kent de regio een gastvrij ziekenhuis waar persoonlijke aandacht voor de patient, kwaliteit en innovatie belangrijk zijn. Het ziekenhuis heeft in april 2011 een nieuw gebouw betrokken en wil het meest patientgerichte ziekenhuis in Nederland zijn. Met ruim 240 medisch specialisten verdeeld over 29 specialismen is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een topklinisch centrum voor acute en specialistische zorg. Als opleidingsziekenhuis levert het een belangrijke bijdrage aan de opleiding van artsen en verpleegkundigen in Nederland. Speerpunten in de zorg zijn Oncologie, Cardiovasculaire geneeskunde, Endoscopie en Transmurale geneeskunde.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen