Uitspraak Hoge Raad doet psychogeriatrische zorg tekort

Array

Regel rol specialist ouderengeneeskunde expliciet in Wet Bopz!
Door een recente uitspraak van de Hoge Raad mag alleen nog maar de psychiater de medische verklaring afgeven die noodzakelijk is voor de aanvraag of verlenging van een Rechtelijke Machtiging op basis van de wet Bopz. Verenso is hierdoor bezorgd of mensen die psychogeriatrische zorg nodig hebben deze nog wel snel genoeg kunnen krijgen. Om te voorkomen dat opnames vertraagd worden, roept Verenso de wetgever op om de specialist ouderengeneeskunde als ‘medical expert’ op te nemen in de wet Bopz. Daardoor kan aan mensen met bijvoorbeeld dementie of Korsakov zo spoedig mogelijk de juiste zorg worden geboden.

De specialist ouderengeneeskunde is de arts die voor de psychogeriatrische patientendoelgroep bij uitstek medisch deskundig is en als specialist bevoegd is deze mensen te behandelen. Verenso acht het daarom ook principieel onjuist en onaanvaardbaar als de specialist ouderengeneeskunde niet (ook) aangemerkt zou worden als ´medical expert´ in de zin van de wet Bopz. Deze kan, zoals ook nu gebruikelijk is, deze patienten onderzoeken met als doel het afgeven van een medische verklaring voor de aanvraag van een Rechterlijke Machtiging voor de juiste psychogeriatrische zorg. De Hoge Raad stelt dat het aan de wetgever is om te bepalen of en zo ja in welke gevallen ook andere artsen dan psychiaters voor toepassing van de wet Bopz kunnen gelden als ´medical expert´ in de zin van het Varbanov arrest.

Verenso roept de wetgever dan ook op om met spoed zorg te dragen voor het aanwijzen van de specialist ouderengeneeskunde als medical expert en deze expliciet bevoegd te verklaren voor het doen van onderzoek en afgeven van medische verklaringen in de zin van art. 5 lid 1 van de Wet Bopz.

Lees het persbericht inclusief toelichting

Bron: Verenso

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen